Gå til sidens hovedinnhold

Skjemmende bygninger i Sakkerhusområdet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mitt i «smørøyet» fra gruvetiden - Sakkerhusene og gruvetoget - står to svære blikkskur/bygninger og skjemmer et ellers etter hvert (mer kan gjøres!) ganske pent område. Kongsberg har jo som ambisjon å tiltrekke seg besøkende og alt som er igjen fra gruvetiden er tenkt å ha en betydelig rolle. Og så tillater vi oss å ha slike skjemmende bygg stå å forringe det som ellers kunne vært et godt inntrykk av området og gruvevirksomheten. Nærmeste nabo til skurene er en gammel smeltehytte som også ser litt forfallen ut, men som sikkert med litt hjelp ville kunne fremstå som et pent og tidsriktig minne. Forskjønnelse burde ligge inne i alle planer om å formidle vår lange gruvehistorie. Med hensyn til forskjønnelse er det bare å se hva man har fått til med de gamle koboltgruvene i Modum (Blaafarveværket).

Ansvaret for å få gjort noe med en eventuell fjerning av skurene antar jeg ligger hos Bergverksmuseet. Men der kan det vanskelig spores noen forståelse for problemet nå de lar skurene stå der år etter år. Her mener jeg kommunen bør drive et visst påtrykk, ellers skjer dessverre ingenting. Et kommende byjubileum og kommunens ambisjon om å kunne bli en attraktiv destinasjon bør vel være grunner gode nok til å sette dette på dagsorden.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.