Vekst er det overordnede målet for Kongsberg kommune. Kongsberg Gruppen varsler mange ansettelser de neste årene. Jeg tror de fleste politikerne i Kongsberg kunne ønske de satt på gullnøkkelen til vekst. Kongsbergs attraktivitet diskuteres hele tiden. Når det snakkes om byutvikling, campingplass, støy i sentrum, helsetilbud og næringsliv – så handler alt dette om å gjøre byen vår til et sted flere folk har lyst til å bo.

Tidligere i år omtalte Laagendalsposten den såkalte innbyggerundersøkelsen. «Vekst i Kongsberg» har gjennomført undersøkelsen hvor 400 av byens innbyggere over 18 år er intervjuet per telefon i april/mai år. Undersøkelsen viste at ni av ti var godt fornøyd med å bo i byen.

Og hva var Kongsberg-folk minst fornøyd med? Utelivet.

Direktør ved Hotell 1624, Dana Ali, tar til ordet for å forlenge skjenketidene i Kongsberg. I Drammen kan du drikke og kose deg til klokken 03.00, mens i Kongsberg stoppes kranene klokken 02.00. Det er denne timen som gjør at mange heller velger Drammen, ifølge utelivsbransjen. Vi er vel ikke kjente for å dra på byen tidlig i Kongsberg - taxien fra vorspielet blir vel bestilt nærmere midtnatt enn ved Maskorama-tider. En ting er hvert fall sikkert, folk i byen synes utelivet i Kongsberg er det minst attraktive ved å bo her. Men er det egentlig skjenketidene som gjør at utelivet anses som lite ettertraktet?

Skjenking handler om byens attraktivitet. Vi ønsker selvfølgelig at barer- og restauranter skal ha muligheten til å klare seg i byen. Vi ønsker at det skal være bærekraftig å drive serveringssteder i sentrum. Vi ønsker selvfølgelig også å være en attraktiv by for unge voksne, og ikke minst for studenter. Hvis Kongsberg skal klare å vokse, er vi helt nødt til det. Så er det nok lett, både for småbarnsforeldre og pensjonister, å tenke at skjenking og uteliv ikke er den viktigste debatten – men for mange unge er dette viktig. De bruker utelivet mest. For mange handler det om trivsel.

På den andre siden er politiet tydelige i saken, og det har de vært i mange år. De opplever mer bråk og trøbbel på byen når kranene stenger klokken 03.00, som var praksis i byen vår før 2008. Det er ingen grunn til å betvile at det stemmer. Så da kan man jo spørre seg - hvor attraktiv er en by med mer bråk og trøbbel på byen?

Det er en kjensgjerning at politiet i Kongsberg ikke har mye ressurser. Hvis politiet må prioritere dette, må de selvfølgelig nedprioritere andre ting. Er det verdt det?

Hvis skjenketider igjen blir en debatt, er det akkurat dette politikerne må ta stilling til.

Skjenking fortjener å bli debattert, fordi det handler om byens attraktivitet – på den ene eller andre måten.