Brannvesenet fikk melding om skogbrann ca. 02.00 natt til søndag og området det er snakk om ligger like nord for Fønnebøfjorden.

– Vi reiste straks ut selv, og kalte like etterpå inn Rollag brannvesen som bistand. Også skogbranntroppen, sivilforsvaret, skogbrannhelikopteret og noen sivile har bistått i slukningsarbeidet, forteller utrykningsleder Alf Gunnar Wiken i Nore og Uvdal brannvesen til Laagendalsposten.

Området som brant skal ha vært på 60.000 kvadratmeter. Ifølge brannvesenet var området veldig bratt og kronglete, med lite adkomstveier. Derfor tok det tid med slukkingen.

Flere uten strøm

Klokken 08.00 søndag morgen sier Wiken dette om situasjonen til Laagendalsposten:

– Status nå er at brannhelikopteret ikke ser store åpne flammer, og vi er gått over til etterslukking. Med en fantastisk innsats fra alle parter, ser det nå ut som vi har kontroll, sier Wiken.

Siden det brant rett under en høyspentledning, ble strømmen koblet ut for noen kunder, men det nøyaktige antallet uten strøm er uvisst. Vaktsentralen til Føie forteller til Lp ved åttetiden at ca. 100 kunder på Hallandsfjell og Breiset er uten strøm på grunn av brannen.

SISTE: «Det pågår fortsatt slukkearbeider med Fønnebøfjorden, brannredningssentralen sier ifra til Uvdal kraftforsyning så snart de kan legge inn linjene opptil Hallandsfjellet. Vi kommer tilbake så snart vi vet tidspunktet for innkobling», melder Føie på egne nettsider kl. 09.46.

Uvdal kraftforsyning sier til Laagendalsposten at deres kunder i området fra Bergseidjordet og ned mot Rødberg er uten strøm, uten at de er sikre på det nøyaktige antallet. Kundene skal ha fått beskjed. Selskapet kan ikke kontrollere kraftledningene og koble på strømmen, før brannvesenet er ferdige med etterslukking og kan bekrefte at det er trygt.

Grensen mellom nettselskapene Uvdal kraftforsyning og Føie (tidligere Nore energi) går rett vest for Rødberg sentrum.

I følge utrykningsleder Wiken har brannvesenet gitt klarsignal til strømkobling, og strømmen skal være tilbake i området i 12.30-tiden.

Etterslukking

Etterslukkingen i brannområdet holder fortsatt på søndag ettermiddag, og kommer sannsynligvis til å fortsette natt til mandag.

– Vi holder hele tiden på å etterslukke, og blir værende utover kvelden og natten for å følge med. Det blusser stadig opp igjen her og der, sier Wiken.

Søndag ettermiddag klokken 14.30 er brannvesen fra Hallingdal, Hol og Nesbyen på vei inn i brannområde for å avlaste mannskapet som har holdt på i mange timer.

– I tillegg til mannskapene våre og fra Rollag så har vi også hatt Sivilforsvaret og frivillige på brannstedet i tillegg til at vi har fått noe hjelp fra kommunens ansatte.

Wiken kan fortsatt ikke si noe om årsaken til skogbrannen på nåværende tidspunkt.

– Var litt spente

Utrykningslederen forteller at Nore og Uvdal brannvesen og Rollag brannvesen raskt opprettet et felles hovedkvarter på brannstasjonen på Rødberg.

– Det er veldig godt å ha Rollag i nærheten når det oppstår slike situasjoner, sier han.

– Var det noen fare for at brannen kunne spre seg til boligområder?

– Det var en periode med skiftende vindretning og da var vi litt spente. Men det gikk heldigvis bra, sier utrykningslederen.

Røy og røyklukt i hele Numedal

Brannsjef Jørn Hjalland i Rollag sier de ganske tidlig fikk beskjed om røyk og røyklukt fra brannen nedover Numedal.

– Først kom det meldinger fra Gvammen og så faktisk helt nede fra Veggli. Så for de som lurer i de områdene, så kommer lukta og røyken fra brannen i Nore og Uvdal, sier Hjalland til Laagendalsposten.

Tipsere melder om at det også lukter sterk røyklukt på Lampeland, og det er også ganske markant røyklukt i Kongsberg sentrum søndag formiddag.