Trenger vi egentlig eksamen?

Eksamensstress: Elevene ved Tislegård ungdomsskole mener eksamen bare er noe vi må takle.

Eksamensstress: Elevene ved Tislegård ungdomsskole mener eksamen bare er noe vi må takle. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Eksamensperioden er i gang. Flere mener at systemet er urettferdig.

DEL

I det siste har det vært mye snakk om eksamen. Flere elever mener nemlig at systemet henger i en tynn tråd. Flertallet av ungdommene mener det å bli trukket opp i et fag er rettferdig, men når de blir spurt om de vil endre systemet sier mer enn halvparten ja, viser en undersøkelse gjort av UNG-redaksjonen.

Det har kommet opp flere grunner til at man vil endre systemet. Én er at de ikke liker at kun én prøve teller så mye. Når ungdommene får si hva de vil endre, kommer de med mange forslag. Noen vil kvitte seg med eksamen, og bare ha mappevurdering, andre vil ha eksamen i alle fag, slik at det blir likt for alle.

Les også: - Det er gøy å lage litt morsomheter i Kongsberg

To karakterer i året

– Jeg er ikke sikker på om man egentlig trenger eksamen, sier Marianne Thorrud, rektor ved Tislegård ungdomsskole. Loven sier derimot at alle skal komme opp i et skriftlig fag, i tillegg kan man komme opp i et muntlig fag. Når det gjelder underveisvurdering på ungdomsskolen er vi ut fra lovverket pliktig til å gi vurderinger med karakterer to ganger i året.

– I Nedre Eiker får de bare to karakter i året totalt, sier hun. Dette er noe som går ifølge regelverket, men de fleste skoler i Kongsberg bruker karakterer jevnlig i underveisvurderingen sin.

Les også: Populær aktivisme

Relatere til livet

Ungdomspolitiker Petter Stiberg (19) går selv gjennom eksamen nå og mener at systemet er greit nok som det er, selv om det alltid er rom for forbedring. Stiberg mener at man må ha en slags vurdering i løpet av året. Han mener at det å bli trukket opp i et fag er bedre enn å velge faget selv.

- Du kan relatere det til livet, der du heller ikke kan få det som du vil.

Petter Stiberg mener at mappevurdering er et alternativ til en ny ordning, men det vil fortsatt være noen som ikke liker denne ordningen. Flere klager også på at det blir stressende og for få dager til å pugge. Da Petter får høre dette sier han at det vil bli mye som vil ligge som en stressfaktor senere i livet, så dette er bare til å venne seg til.

Les også: Politikk, fellesskap og blandakor

Greit system

Selv om de fleste elevene ikke er så fornøyd med eksamenssystemet slik det er i dag, er det noen som synes det er helt greit. Silje Kristine Øino (15), Heidi Pernu (16) og Joachim Hammervik (16) er noen av de, de mener at systemet er som det er, og man får ikke gjort noe med det.

- Man må bare akseptere det, hvis systemet endres er det sikkert noen som vil klage, sier Øino.

- Du skal kunne alt uansett. Derfor er det greit at du blir trukket opp i noe. Hvis ikke kunne du valgt å ikke følge med i de fagene du ikke ville opp i, forteller Heidi.

Ungdommene mener at eksamen ikke nødvendigvis skal være en negativ opplevelse, selv om mange gruer seg.

- Det er ingen som kommer til eksamen og ikke vet hva de skal, sier Heidi.

- Temaene er jo de samme som du har hatt opp gjennom skolegangen, legger Joachim til.

Les også: Hvordan overleve eksamen

Artikkeltags