Gå til sidens hovedinnhold

Skolmen tilbake til Kongsberg

Mange i dag vil nok forbinde navnet Skolmen med den avdøde skuespiller og komiker Jon Skolmen og hans sønn skuespilleren Christian Skolmen. Denne gangen handler det om læreren og maleren Kristian Skolmen (1863–1946) som var farfar og oldefar til disse, men også om Kristians tippoldebarn Dayne Skolmen fra Sør-Afrika som nylig har flytta til Norge.

Innsendt

Dayne er sterkt interessert i sine røtter og spesielt tippoldefaren Kristian Skolmen. Dayne har oppretta både en blogg og ei Facebook-gruppe: Kristian Skolmen Artwork. I mars flytta han nærmere sine røtter i Norge, og fikk jobb i Oslo. Han skriver på bok om livet og kunsten til tippoldefaren og skal i høst i samarbeid med Kongsberg byhistorielag og Lågdalsmuseet åpne en utstilling med malerier av Kristian Skolmen. Utstillingen skal åpne tirsdag 16. november for da er det på dagen 75 år siden Kristian Skolmen døde.

– Så Dayne, hvordan fikk du denne sterke interessen for tippoldefar Kristian?

– Jeg vokste opp i Sør-Afrika hvor det er uvanlig å ha et norsk etternavn, ettersom flertallet av de europeiske bosetterne var nederlandske eller britiske. Jeg var stolt over at etternavnet mitt er norsk, selv om jeg visste veldig lite om min norske arv i oppveksten. For omtrent ti år siden utviklet jeg en sterk interesse for å finne ut hvem mine norske forfedre var, hvorfor kom de til Sør-Afrika, hvordan så de ut og hvordan deres historie var. Oldefar Thoralf blei født på Kongsberg i 1889 og emigrerte til Sør-Afrika i 1909. Han skreiv en «Life Story» -bok i 1957 hvor jeg leste historier om faren hans, Kristian Skolmen, og hans malerier. Da ble jeg ekstra interessert.

– Hva fikk deg til å flytte til Norge?

– I 2017 besøkte jeg Norge for første gang, og jeg tok en tur til Kongsberg. Det var 90 år siden en sørafrikansk Skolmen kom tilbake til hjemlandet. Jeg følte en sterk tilknytning til landet og elsket de norske tradisjonene og kulturen. Jeg hadde en god jobbmulighet i 2018, og jeg flyttet til den lille øya Malta. Men det var alltid drømmen min å flytte til Norge. Så i vår fikk jeg jobb i et selskap i Norge og drømmen ble endelig oppfylt. Da hadde jeg allerede kontakt med Kongsberg og historielaget.

– Det har jo vært utstilling av Kristian Skolmens malerier på Kongsberg før.

– Ja, i 1982 hadde kunstforeningen og Sandsvær Sparebank minneutstilling på Låven. Det var også en stor utstilling på Lands Museum i Dokka i 2008. Kristian Skolmen vokste opp på forfedregården Skolmen i Nordre Land. Mange av maleriene hans har motiver fra dette området. Etter endt utdannelse ved Hamar Seminar var han lærer på Østre Toten. I 1888 fikk han jobb som lærer ved Nymoen skole i Kongsberg, giftet seg og flyttet til Kongsberg, og alle barna hans blei født her. Familien bodde her i 40 år. Han hjalp til med å starte Kongsberg tekniske aftenskole og Kongsberg guttemusikkorps. Han dirigerte også kirkekor og var en kulturell personlighet. Han har malt mange bilder med motiv fra Kongsberg og nærområdene som Jonsknuten med og uten Knutehytta, Grangården, Klokkergården, kirken, områder av byen og mange hus som ikke lenger eksisterer i dag. Og selvsagt mange naturbilder. Vi tok med oss malerier med motiv av Skrimfjella, Klokkergården og Skarstengården samt et hus fra Drammensveien da vi besøkte utstillingslokalene på Lågdalsmuseet i dag.

– Det er jo maleriene hans som er i fokus nå. Hva kan vi se på utstillingen?

– Malerier, store og små, dør- og skapmalerier og også faner han malte til Sølvverket blir med på utstillingen. Vi har også oppdaget ny interessant informasjon om hans liv og kunst gjennom Nasjonalbibliotekets digitale arkiver som skal vises. Vi håper spesielt vi kan få låne malerier av folk på Kongsberg og området her, så hvis du eier et Skolmen-maleri, vennligst kontakt Lågdalsmuseet, historielaget eller facebookgruppa Kristian Skolmen Artwork.

– Så da har du sett litt av Kongsberg i dag også?

– Ja, vi besøkte alle stedene familien har bodd på Kongsberg, Rogstadgården, Hyttegata, Gamlegrenda og Hansteensgate for å nevne noen. Vi var også ute på Kirkegården og besøkte grava til tippoldemor Marie som døde i 1916 og Kristian som døde i 1946. Og i tida framover til utstillingen blir det nok også mange flere besøk på Kongsberg.

Kommentarer til denne saken