Skrantesjuke påvist på Hardangervidda

PÅVIST: Torsdag kveld ble det påvist skrantesjuke hos en bukk som ble skutt på Hardangervidda. På dette bildet obduserer Viltpatolog Turid Vikøren på Veterinærinstituttet et reinsdyr man mistenkte kunne være smittet av den fryktede skrantesyken i 2017.

PÅVIST: Torsdag kveld ble det påvist skrantesjuke hos en bukk som ble skutt på Hardangervidda. På dette bildet obduserer Viltpatolog Turid Vikøren på Veterinærinstituttet et reinsdyr man mistenkte kunne være smittet av den fryktede skrantesyken i 2017. Foto:

– Dette er alvorlig for den norske villreinbestanden, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.

DEL

I en pressemelding melder Mattilsynet at det torsdag kveld ble påvist skrantesjuke (CWD) på bukk som ble skutt under jakt på Hardangervidda.

Det var Veterinærinstituttet som varslet Mattilsynet om det første klassiske tilfellet av sykdommen som er funnet utenfor Nordfjella.

– Vi forstår at mange jegere og andre nå blir bekymret. Årets jakt er godt i gang og i denne situasjonen er det ekstra viktig at jegerne fortsetter den utrolig viktige jobben de gjør med å sende inn prøver, slik at vi får mer kunnskap om situasjonen på Hardangervidda, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Vil stoppe brøytingen på hele Imingfjell: – Jeg føler vi har vært med på noe totalt bortkastet

Sør på vidda

Mattilsynet og Statens Naturvernoppsyn har vært i kontakt med jegeren som har skutt bukken og de er på vei til slakteplassen for å hente inn rester av dyret.

Stedet ligger sør på Hardangervidda, i Vinje kommune.

– Jeg har akkurat fått pressemeldingen, og det er litt for tidlig å uttale seg om dette. Vi må ta en runde i Fjellstyret om dette først, sier sekretær Sten-Rune Jensen i Øvre Numedal fjellstyre til Laagendalsposten.

LES OGSÅ: Får nei til 100 nye hytter på Helleberg og Storeble

Må notere posisjonen

Mattilsynet sier at jegere på Hardangervidda må notere posisjonen på fellingssteder, slik at Mattilsynet kan spore slakterester, dersom det viser seg at dyret er smittet.

De oppfordrer også jegerne til å grave eller stene ned slakterestene.

– Dersom dyret viser seg å være smittet, vil Mattilsynet kontakte jeger. Mattilsynet vil komme tilbake med mer informasjon til jegere i dette området, skriver Mattilsynet.

– Det er for tidlig å si hvordan funnet vil påvirke strategien for bekjempelse av sykdommen, men ønsket om å sikre friske bestander av villrein og andre hjortedyr i fremtiden står fast, sier Ingunn Midttun Godal i pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken