− Å være flyktningguide er som å reise uten å måtte stå i kø på Gardermoen først, sier Maia Danielsen. Hun er frivillig i Kongsberg Røde Kors.

Maia Danielsen og Ann Mikalsen synes det er moro å vise frem norske juletradisjoner. Derfor inviterte de med frivillige og flyktninger på pepperkakebaking i førjulsstria.
− Det å bake julekaker sammen er sosialt og trygt. Vi blir kjent på en god måte, sier Maia.

Bygger broer
For det handler om å bli kjent. Med hverandre, og med det norske samfunnet.
− Det gir meg stor glede å vite at min innsats gir trygghet til noen som har fått livet snudd på hodet. Jeg blir en brobygger inn i den norske kulturen, og det skaper trygghet for flyktningen, sier Maia.

Lærer om hele verden
Hun mener det frivillige vervet gir henne unik innsikt i andre kulturer.
− Man lærer veldig mye ved å være flyktningguide. Flyktningene blir en guide inn i sin egen kultur, med de skikker og sedvaner som de er vant med. Jeg har blant annet smakt helt utrolig spennende og sterk mat. Jeg er heldig som har fått denne muligheten gjennom Røde Kors, sier hun.

Nye venner
Som flyktningguide er du også en venn. Og venner går turer, drikker kaffe sammen eller bare prater og har det hyggelig. Det er opp til hver enkelt hva man ønsker å gjøre sammen. Det kan være en time i uka – eller fem timer.

Passer for alle
− Å være frivillig er også sosialt fordi jeg møter andre frivillige. Vi har flere felles møtepunkter gjennom året, og på den måten kan jeg møte andre flyktningguider. Det å være frivillig i Røde Kors passer for alle over 18 år, uavhengig av kjønn og bakgrunn, sier Maia.