Små nok ord til store nok følelser

Prest Christen Christensen har skrevet ord for helgen.

Prest Christen Christensen har skrevet ord for helgen. Foto:

Av
DEL

SpaltistJeg er ingen spesialist på lyrikk, men jeg har funnet meg en favoritt i dikteren Hans Børli. Han ble kalt «skogens dikter» og arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger i tillegg til å være forfatter. Børli har sagt om diktningen sin at det handlet om å finne små nok ord til store nok følelser, og jeg tror det er det som gjør at jeg liker diktene hans så godt. De formidler det enkle, nære og gjenkjennelige, ofte på en slik måte at det nesten er som om jeg kan lukte og smake det han skriver om. Samtidig åpner disse små ordene opp for større perspektiver. Et av diktene hans er slik, gjengitt fra hans Samlede dikt (Aschehoug 2007):

Velsignet være de enkle ting, de trofaste ting som er stillferdig hos oss i dagene og fyller dem med en duft som av hvitskurt tre.

God redskap i hendene, grovt brød når du er sulten, et ly mot uværet, noen som venter på deg og hører at det er du som trår i ganggulvet …

Det er i lognene der vatnet flyter ugrumset stille, elva speiler fuglene og himmelen.

Det har i en god stund blitt sendt ulike varianter av en reklame for REMA 1000 der poenget er at det enkle ofte er det beste. Det handler om at livet blir så fylt opp av alle mulige ting og fancy løsninger at vi til slutt ikke får åpnet døren med en enkel nøkkel, eller kan skru på kaffetrakteren uten først å koble den til en app på mobiltelefonen. Det er for all del mye glede i ny teknologi og mange av de tingene vi eier og kjøper kan vi sette stor pris på, samtidig tror jeg at mange også kan ha en opplevelse av at alle tingene til slutt overtar mer av livene våre enn vi ønsker og i mange sammenhenger også kan kvele livsgleden. Til slutt kan alle tingene vi eier og er opptatt av komme til å eie oss, eller deler av oss. Kanskje kan til og med tankene og begjæret etter tingene eie oss. Det kan handle om at vi ser alt det andre har, men selv ikke har og helst skulle hatt. Å kjenne på misunnelse og sjalusi er nok ikke ukjent for noen av oss.

Til dette er Hans Børli en god moderator, og forteller oss at de enkle og nære tingene velsigner oss, heller enn å binde oss. Stadig trenger jeg å minnes om at det er det enkle i livet som, som oftest, er mest verdifullt. Jeg tror de fleste av oss vet det. Vi vet at det enkle ofte er det beste, men like fullt kan det være vanskelig å erfare det midt i «tingenes tyranni», som vår forrige biskop Per Arne Dahl kalte det.

Små nok ord til store nok følelser, sier Børli, og vi behøver nok alle disse små ordene til å sette ord på livet slik at vi gjenkjenner det, og ser verdien i det og i oss selv. Altfor ofte opplever jeg at vi i vårt samfunn bruker grandiose og store ord om livet og alt det skal inneholde. Det gir meg lite glede, snarere gir det meg en følelse av utilstrekkelighet. De små ordene derimot, minner meg om både livets og min egen verdi. Det er de små, selvsagte ordene som åpner en himmel over livet, utvider perspektivene og gjør meg takknemlig for at jeg lever, puster og er til. Så takk for de enkle, nære ting. Takk for de små ordene!

Artikkeltags