Sofie Anastasia Labahå var det første vitnet fra Coop-butikken som inntok vitneboksen under rettssaken mot drapsmannen Espen Andersen Bråthen i Hokksund.

Bråthen er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler.

Skulle levere pakke

Sofie Anastasia Labahå møtte Bråthen tilfeldig da hun og kjæresten skulle levere en pakke på posten inne på Coop Extra på Vestsiden i Kongsberg, 13. oktober 2021.

Labahå forklarer at hun og kjæresten parkerte bilen i parkeringshuset rett ved døren inn til Coop-butikken klokken 18.10. De åpnet bagasjeluken på bilen for å ta ut en pakke og ble stående for å prate noen sekunder.

– Plutselig hører jeg et høyt smell rett over oss. Jeg trodde det var et fuglerede som datt ned eller en fugl som hadde krasjet i veggen. Jeg kikker opp og snur meg og ser rett inn i øynene på en mann. Han var kraftig bygd, hadde hvit singlet, var lys i huden og uten hår. Han hadde et veldig tomt blikk og så nesten litt medtatt ut.

– Klarer ikke å reagere

Labahå forklarer at mannen hadde en kraftig kroppsbygning og at han sto med brede bein. Hun legger merke til at han bærer med seg et våpen, en pil og bue.

– Jeg blir stående ganske lenge og se på han. Plutselig spenner han buen og gjør seg klar til å skyte. Jeg er på det tidspunktet helt gelé i kroppen og klarer ikke reagere, selv om han siktet rett på meg.

Labahå forklarer at hun blir dyttet inn i gangen til butikken av kjæresten sin som roper at hun må løpe, men hun faller, slår kneet og blir liggende på gulvet oppå en matte som er ment til å samle opp vann.

– Jeg hører kjæresten min rope «løp, løp for livet», men beina er helt gelé. Jeg hører et skudd, som jeg tror treffer veggen bak meg. Jeg hører kjæresten min rope igjen, men det tar noen sekunder før jeg kommer meg på beina.

– Han sa det var gøy å skyte på folk

Aktor spør om hun husker om Bråthen sa noe til dem.

– Jeg syns å huske at han (Bråthen) sa «wow, dette var gøy, det er gøy å skyte på folk». Han hadde kraftig stemme som hørtes litt stressa eller oppjaget ut da han sa det. Han hadde et veldig tomt blikk da han ladet pil og buen på nytt, forklarer Labahå.

Vel inne på butikken så Labahå at det var flere mennesker i butikken. Blant annet ei dame i selvbetjeningskassene som var i ferd med å betale.

– Jeg var så stressa og redd på det tidspunktet at jeg bare klarte å rope «løp, løp for livet» til de inne på butikken, mens jeg løp forbi Coop-butikken og Vinmonopolet og ut hovedinngangen til Coop.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hun forteller at hun husker at kjæresten ber henne løpe for livet og ikke se seg tilbake.

– Vi løper ut av butikken og over Nytorget. Vi løper så fort vi kan og ser oss ikke tilbake. Jeg husker at jeg tenkte «hva i alle dager var det der.»

Ble truffet av en pil

Den ene pilen skutt fra Espen Andersen Bråthen traff veggen og rikosjettere tilbake og traff kjæresten hennes inne på Coop. Han ble ikke alvorlig skadet.

– Jeg har slitt med at jeg har følt på skyldfølelse for at jeg ikke ropte mer inne i butikken, at jeg burde sagt noe mer og advart de andre mer, forteller Labahå.

På andre siden av Nytorget ringer Sofies kjæreste til politiet. Klokken er nå 18.13.

– Samtidig som vi ringer, prøver vi å rope til en mann som går på torget, men mannen har headset og hører oss ikke. Plutselig kommer gjerningsmannen ut på trappa til Coop, spenner buen, står med brede bein og skyter mot mannen på torget.

Sofie og kjæresten bestemmer seg for å løpe videre ned mot sentrum og i sikkerhet. På veien prøver de å advare så mange som mulig, men blir møtt med skepsis.

– Vi møtte ei dame som skulle parkere bilen, vi roper at hun må gjemme seg fordi det er noen som skyter, men hun kikket bare rart på oss og trodde vi tulla.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Litt senere prøver de å gå tilbake til Coop og parkeringshuset for å hente bilen. De blir møtt med et stort oppbud av politi som sier det vil ta lang tid før de får tilbake bilen igjen.

Slitt i ettertid

Sofie gir sin vitneforklaring rolig og kontrollert for retten med Bråthen kun noen få meter unna i samme rom, men det er tydelig at hun er preget av hendelsen 13. oktober i fjor.

– Jeg klarte ikke være alene i det hele tatt den første uken etter det skjedde. Jeg har slitt mye med søvn og hatt mareritt. Jeg har flashbacks i form av at jeg er tilbake på stedet og gjenopplever situasjonen, fortalte Sofie.

Sofie sier til Laagendalsposten at hun syns det er tøft å være i retten sammen med Bråthen.

Det var viktig for meg å vitne i retten for å få en avslutning å for å prøve å komme meg videre

Sofie Anastasia Labahå

Hun har fått diagnosen PTSD – Posttraumatisk stresslidelse i etterkant av 13. oktober.

Sofie forteller at hun har slitt med en følelse av uro i kroppen i ettertid og reagerer på smell, høye og brå lyder. Hun har også vært flere ganger til legen med et vondt kne etter hun falt inne på Coop.

– Jeg har slitt med å være tilbake i den butikken. Det er flere ganger jeg har stoppet på trappa og ikke klart å gå inn.

Sofie oppsummerer tankene rundt den kvelden med frykt, redsel, hjertebank og mye tårer.