– Når det gikk som det gikk, har det kommet noe positivt ut av det, bekrefter gruppeleder for Kongsberg KFUK-KFUM-speiderne, Anders Reggestad.

De har fått et større og mer funksjonelt hus. Et flott kjøkken, og ikke minst et skikkelig toalettanlegg. Speiderhuset er bygget etter dagens standarder og tilfredsstiller kravene om universell utforming.

Det nye speiderhuset står nå nesten klart i Jonsekollen. Det skulle vært offisiell innvielse mandag, men den måtte utsettes – kanskje til høsten, sier Reggestad.

Påtent

Det var 23. januar 2018 at det trofaste speiderhuset brant. Historien til bygningen skriver seg langt tilbake. Opprinnelig var det tilknyttet sølvverket, men ble flyttet til Jonsekollen på 1960-tallet.

Etter brannen var bygningen totalskadet, og det var ikke noe annet alternativ enn å rive det helt. I tillegg til huset, mistet speiderne også inventar og mye historisk materiale.

Brannen ble etterforsket. Krimsjef Morten Ole Pedersen opplyste kort tid etter at politiet var sikre på at speiderhuset ble påtent. Mistanken ble rettet mot én konkret person. Politiet fant imidlertid ikke beviser, og saken er nå henlagt.

Dugnad

Det nye, flotte speiderhuset står nå temmelig klart på branntomta. Det gjenstår en del arbeid innvendig, og med uteområdene. Det skal gjøres på dugnad av speiderne selv.

Nybygget er på ca. 100 kvadratmeter, med en og en halv etasje. Det er også støpt ei plate i tilknytning til huset, og der er det planer om et tilbygg, hvis speiderne klarer å finansiere det.

Hittil har byggingen kostet omkring to millioner kroner. Det meste av dette er forsikringspengene, men de har også fått 400.000 kroner i forskjellige gaver.

Speiderhuset er tegnet av Friis arkitekter, og satt opp av Ag entreprenør.