Gå til sidens hovedinnhold

Har berget Hannibalbakken

Artikkelen er over 12 år gammel

Det blir nok aldri mer hoppet i Hannibalbakken, men nå er i hvert fall anlegget ryddet og kan bli et flott turmål og et kulturminne.

Hoppbakken, som ble bygget i 1927, og som var med på å gjøre Kongsberg til en av verdens fremste hoppbyer i sin tid var i ferd med å bli revet.
Busker og kratt hadde overtatt hvor Birger Ruud, Petter Hugsted og i nyere tid Per Bergerud og Ole Gunnar Fidjestøl satte sine nedslag.
Brakkene på sletta var ødelagt av vandaler som hadde knust ruter, brutt opp dører og samme skjebne hadde dommertårnet som ble satt opp til NM i 1974 lidd.
Det så rett og slett stygt ut der.
KIF, som eide anlegget, hadde planer og delvis pålegg om å rive stillas, hopp og trapper.
Med andre ord fjerne de siste rester av det som kanskje var Norges mest kjente hoppbakke i sin tid – etter Holmenkollen.

Ildsjeler tok tak

– Det så ikke pent ut, innrømmer Birger Steen, som sammen med Per-Arne Gjerde, Kai Mørkved, Knut Kongsgård og Mange Bråthen bestemte seg for å gjøre noe med dette i fjor.
Blant annet etter et oppslag i Lp i fjor sommer.
– Vi fikk dessuten flere telefoner fra folk som gikk tur i området, som lurte på hva som skulle skje, forteller Steen.
I fjor høst ble det satt i gang rydding, men så kom snøen og det ble ikke gjort noe mer.
I mai døde Hannibal-forkjemper Per-Arne Gjerde, men nå er arbeidet i gang igjen.
– Vi har fått ryddet på sletta. Brakker og annen søppel er kjørt bort, forteller Birger Steen.

Bakken ryddet

Men fortsatt så unnarennet ut som et villnis og derfor ble avdelingen for skogbruk av Kongsberg videregående i Saggrenda kontaktet med forespørsel om de kunne rydde.
– Og de var velvilligheten selv, forteller Steen.
Skoleelevene stilte opp og nå har bakken bokstavelig kommet fram i dagen igjen.
– Det har blitt kjempefint der. I tillegg står det igjen ei brakke på sletta, som vi håper turfolk vil benytte. Den står ulåst, men det er visst ikke alle som har oppdaget det, for ei rute er knust der, sier Steen.

Gir bort dommertårnet

Dommertårnet er avlåst og vinduene spikret igjen.
– Vi fikk en pris på 300.000 til 400.000 kroner for å fjerne det, men det har vi ikke råd til. Derfor gir vi det gratis bort til de som vil fjerne det, sier Steen.
Han forteller videre at trapper, hopp og stillas blir sikret og blir stående som det ildsjelene håper vil bli et flott turmål og ikke minst at toppen av stillaset er et flott utsiktspunkt.
– Vi ser jo at det er mange som benytter dette allerede, sier Steen.

Setter opp infotavle

Skimuseet kommer dessuten til å sette opp ei informasjonstavle på sletta hvor bakkens historie vil bli presentert med bakkerekorder, NM-arrangement og det hele.
Steen forteller at byens to Rotaryklubber har sagt seg villige til å stå for vedlikehold og rydding i årene som kommer slik at hederskronede Hannibal vil bli tatt ordentlig vare på.
Steen benytter også anledningen til å takke alle som så langt har vært med på å rydde opp og gi gaver samt til kulturtjenesten i kommunen for økonomisk støtte.

Kommentarer til denne saken