Tande innrømmer formsvikt

Pyeongchang , Sør-Korea 20180217.
Daniel-André Tande etter finalehoppet i stor bakke i Alpensia Ski Jumping Centre under vinter-OL i Pyeongchang.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Pyeongchang , Sør-Korea 20180217. Daniel-André Tande etter finalehoppet i stor bakke i Alpensia Ski Jumping Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Daniel-André Tande sier rett ut at formen ikke er like bra som da han ble verdensmester i skiflyging i Oberstdorf for en knapp måned siden.

DEL

Kongsberg-hopperen var bare 2,2 poeng unna en plass på pallen i lørdagens olympiske storbakkerenn. Det var en 4.-plass som han ikke ville ha honnør for.

Skuffet

Tande var rett og slett en skuffet mann etter OL-innsatsen.

– Ja, det er det vel ganske klart at jeg har, sa Tande på spørsmålet om formen har forsvunnet litt etter litt etter at han kom til OL-byen.

– I VM hoppet jeg uten å tenke over det, og jeg hoppet ifra alle sammen. Det gjør jeg ikke her i dag.

Han hadde et klart svar på hvorfor han ikke fikk det helt til. Han hoppet seg riktignok opp elleve plasser i finaleomgangen.

Statisk

Medaljen glapp etter et slapt førstehopp.

– Jeg kontrollerer for mye, og da blir alt for statisk. Da får du ikke energien som trengs for å fly. Jeg hadde ikke gode forhold i 2. omgang heller, men det går an å hoppe langt for det. Vi får prøve på nytt om fire år. Jeg gir meg ikke med dette.

– Har du følt noe press etter det du gjorde før du kom til OL?

– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg har bare hatt lyst til å kose meg med lange skihopp, men det er veldig vanskelig å kose seg når du ikke gjør noen gode skihopp. Det er småfrustrerende. Det er sånn skihoppingen er. Du kan ikke være i form året rundt.

Favoritter

Tande fikk i hvert fall til et solid sistehopp. Det til tross for at forholdene ikke var de aller beste da heller.

Med fire nordmenn inne blant topp åtte, og Robert Johansson på bronseplass, er Norge klare favoritter i mandagens lagkonkurranse.

– Det kan bli veldig gøy om vi hopper slik som i dag, og det er til og med flere på laget som føler at de har mer å gå på. Gjør vi det sånn som i dag og enda bedre, så blir vi nok med og kjemper om en gullmedalje. Vi får bare satse på at vi får til det.

– Dere er store favoritter foran lagkonkurransen. Hvordan jobber dere for å innfri presset?

– Det tenker vi ikke på. Vi prøver bare å følge den røde linjen som vi jobber etter. Vi vet at det er arbeidsoppgaver som gjør at vi hopper bra på ski. Da må vi prøve å holde fokus på det. Vi er fire blant de åtte i dag, og jeg tror at det må være lenge siden at Norge har gjort det så bra i et OL.

Norge har aldri vunnet en lagkonkurranse i OL. Tande peker på Polen og Tyskland som de største utfordrerne til gullet.

Johansson i knallslag

Robert Johansson er i knallslag i Pyeongchang. Søre Ål-hopperen sikret nok en OL-bronse med 3.-plass i storbakken. 

Johansson lå på fjerdeplass etter 1. omgang, men hoppet seg inn på pallen med 134,5 meter i finaleomgangen. For en uke siden sikret Vingnes-gutten bronse i normalbakkerennet.

– Jeg har hatt litt ekstra spenning i kroppen i dag. Det må jeg innrømme. Det ble litt en slitekonkurranse, men herregud. Hva skal jeg si? Det er to medaljer på to forsøk. Det er helt rått, sa Johansson til TVNorge.

– Det er denne natta jeg har sovet minst. Jeg var varm og kikket i taket, sa Søre Ål-gutten videre.

– Helt strøkent, sa landslagssjef Alexander Stöckl.

– Det var litt kjipt at forholdene snudde rett etter at Robert hoppet, fortsatte Stöckl.

Stoch kopierte Nykänen

OL-debutant Johansson har fått enorm oppmerksomhet for sin elegante snurrebart. Den har gått sin seiersgang også i amerikanske stormedier.

– Det er moro med Robert, to medaljer i sitt første OL. Det er rått å se på, sa Daniel-André Tande.

Kamil Stoch forsvarte OL-gullet fra Sotsji. Polakken sikret seieren med 285,7 poeng etter hopp på 135 og 136,5 meter. For første gang siden Matti Nykänen på 1980-tallet har en hopper klart å forsvare OL-gullet i den store bakken. Stoch tok sitt tredje OL-gull. For fire år siden vant han i begge bakkene i Sotsji.

Tyske Andreas Wellinger, som vant i normalbakken, knep sølvet med 282,3 poeng. Han landet på hele 142 meter i finaleomgangen, men hadde klart bedre forhold enn rivalene i toppen.

Forfang var oppgitt

Johann André Forfang hoppet til femteplass i storbakken i Pyeongchang-OL lørdag. Etterpå var han oppgitt over egen innsats – og forholdene.

Forfang landet på 133 og 134,5 meter i lørdagens renn. Tromsø-hopperen tok det tungt.

– Jeg vet at jeg skuffet dem som så på hjemme i Tromsø. Det er kjedelig, men det er meg selv det går hardest utover, sa 22-åringen til pressen etter rennet.

Spesielt førstehoppet irriterte Forfang.

– I 1. omgang gjorde jeg litt den samme feilen som jeg har gjort i de dårligste hoppene mine på trening her. Jeg regner med det kommer av at det er en stresset situasjon. Jeg så muligheten til edelt metall foran meg. Jeg klarte ikke helt å finne balansen ut på hoppet i 1. omgang. Jeg ble veldig ustabil i lufta da. Det var en ekstremt stor nedtur, for jeg følte at jeg hadde vinnermuligheter i dag, forklarte han.

Forfang benyttet anledningen til å rose lagkamerat Robert Johansson. Sistnevnte tok OL-bronse bak vinneren Kamil Stoch fra Polen og sølvvinner Andreas Wellinger fra Tyskland.

– Det var en fortjent medalje til Robert. Han har vært «oppi der» i alle hoppene, sa Forfang.

Selv var han ikke kjempefornøyd med vindforholdene han fikk servert.

– Jeg så på vinket til Alexander Stöckl (landslagssjef) at det var dårlige forhold. Jeg så at han var litt skuffet da han senket flagget. Jeg følte at jeg hoppet greit i 2. omgang, men jeg kjente raskt at det ikke var noe å fly på. Derfor er jeg ganske skuffet over annethoppet også, selv om det var greit.

Gull mandag

Forfang ser nå fram mot lagkonkurransen.

– Hopper vi som normalt, da bør vi ta gullet der, sier 22-åringen.

Resultater, OL i Pyeongchang lørdag, hopp (HS142):

  • Gull: Kamil Stoch, Polen 285,7 (135-136,5),
  • Sølv: Andreas Wellinger, Tyskland 282,3 (135,4-142),
  • Bronse: Robert Johansson, Norge 275,3 (137,5-134,5),
  • 4) Daniel-André Tande, Norge 273,1 (131-138,5), 5) Johann André Forfang, Norge 271,6 (133-134,5), 6) Michael Hayböck, Østerrike 267,7 (140-131), 7) Karl Geiger, Tyskland 267,6 (132-137,5), 8) Andreas Stjernen, Norge 267,3 (134,5-131,5), 9) Richard Freitag, Tyskland 260,0 (130-127,5), 10) Dawid Kubacki, Polen 258,0 (134,5-126).
  • 50 hoppere fikk plassering.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags