Tungt for Tande og de norske hopperne i Polen

UTSLÅTT: Daniel-Andr Tandre kom ikke med til finaleomgangen i Wisla søndag.  FOTO: AP/Alik Keplicz

UTSLÅTT: Daniel-Andr Tandre kom ikke med til finaleomgangen i Wisla søndag. FOTO: AP/Alik Keplicz

Av

Daniel-André Tande har slitt med sykdom i sommer, men mener det ikke forklarer at han måtte se finaleomgangen i Wisla fra sletta.

DEL

– Det kjennes bra ut, men flyr ikke. Enkelt og greit. Jeg må prøve å finne ut hvorfor det ikke flyr og gjøre noen endringer. Jeg har egentlig ingen formening om hvorfor det ikke flyr. Personlig føler jeg at det teknisk sett skal være bra nok til å være i nærheten av topp ti. Er det forskjell på skiene jeg hopper på nå og dem jeg brukte i sommer og i fjor? Jeg vet ikke. Sykdom har i alle fall ingenting å si, tror jeg, sier Tande.

Johann André Forfangs 10.-plass var det beste de norske fikk til i Wisla. Russland kunne derimot juble for nasjonens aller første verdenscupseier i herrehopp.

Verdenscupåpningen ble på ingen måte slik de norske hopperne hadde sett for seg. Lørdag forsvant Norge ut av lagkonkurransen før finalen etter Robert Johanssons dress-miss, og det var heller ikke mye å glede seg over i vinterens første individuelle renn.

Både Daniel-André Tande og Andreas Stjernen var ferdige for dagen etter første omgang. Til slutt ble Forfangs plass på topp ti det beste de norske hadde å skilte med.

Langt unna forhåpningene

– Dette ble absolutt ikke den åpningshelgen vi så for oss. Det mest gledelige i dag var at Robert fikk klarsignal i dresskontrollen, så da er den saken på plass, sa landslagssjef Alexander Stöckl etter søndagens renn.

På en ellers svak norsk dag kunne Forfang i det minste glede seg over et byks på åtte plasser i finaleomgangen.

– Resultatmessig kan vi ikke si oss fornøyd. Det ble en verdenscupåpning der det var mye å jobbe med. Nå er starten unnagjort. Det blir fort et helt annet bilde i Ruka. Det er mye positiv å ta med seg, selv om vi ikke ser det på resultatlista, sa Forfang.

Anders Fannemel havnet halvmeteren bak Forfang og endte på 14.-plass. Deretter fulgte Johansson to plasser og halvannet poeng bak Fannemel etter et finalehopp på 125 meter.

Stjernen og Tande måtte se Wisla-finalen fra tribuneplass etter å ha endt på henholdsvis 35.- og 36.-plass. De gjorde hopp på henholdsvis 119 og 113 meter.

Uventet

Jevgenij Klimov ble historisk og tok Russlands første individuelle seier i et hopprenn for menn i verdenscupen. Tyske Stephan Leyhe ble toer, mens japanske Ryoyu Kobayashi ble nummer tre.

Klimov ledet før finaleomgangen etter et svev på 127,5 meter. Han hoppet fire meter lenger da alt skulle avgjøres.

– Ingen hadde tippet den pallen der for ett års tid siden. Det er det som er moro med hopp, plutselig hopper noen dårlig og andre kanonbra, sa Tande til NRK.

I første omgang var Johansson Norges beste med sin 14.-plass etter å ha levert et hopp på 122,5 meter. Fannemel hoppet 123,5 meter og fulgte på plassen bak. Forfang landet på 122,5 meter og var nummer 18 før finalen.

Har litt å jobbe med

Åpningen på årets verdenscupsesong har langt ifra vært optimal for det norske hopplandslaget. Lørdagens lagkonkurranse ble ødelagt for Norge da Johansson ble disket for å ha for stor hoppdress. Dagen etter kom det ingen revansj fra de norske.

– Resultatene er kanskje litt rare når man ser på tidligere år, men dette viser at en del nye har tatt en del steg i sommer. Vi har nok litt å jobbe med på alle kanter, sa Stjernen.

Stöckl mener det var positive ting å hente fra åpningshelgen i Polen.

– Vi så noen enkelthopp som viser litt av potensialet gutta har, men de får det ikke helt til. Jeg synes gutta hentet seg bra inn etter disken til Robert. Den episoden gikk litt utover selvtilliten. Selve hoppingen var ålreit i dag, og ikke glem at Johann hoppet seg opp til 10.-plass med fjerde beste svev i finaleomgangen. Det lover godt, men for de fleste er det tekniske ting som ikke helt er på plass

Neste verdenscuprenn går i finske Ruka kommende helg.

LES OGSÅ:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags