Gå til sidens hovedinnhold

Telemark vil ha OL og ha med Buskerud og Vestfold

Ønsker samarbeide med Buskerud og Vestfold

Artikkelen er over 4 år gammel

Telemark vil tilbake til vintersportens røtter og inviterer andre fylker med på å skape OL-fest i 2026. Og hvilke arenaer kan eventuelt Kongsberg eller Numedal stille opp med?

Tirsdag ettermiddag presenterte fylket sine OL-planer på spektakulære Gaustatoppen. Arven etter Sondre Norheim, «skisportens far», bør fortsette i Telemark, mente initiativtakerne.

– Vi har en stolt tradisjon. Vi vil ta OL tilbake til folket. Det er idrettsgleden og idrettsfesten, slik vi så på Lillehammer (OL i 1994), vi ønsker, sa Veslemøy Wåle fra Notodden Høyre.

Sentralt i Telemarks OL-planer er ambisjonen om at vinterlekene skal kunne arrangeres bærekraftig og billigere enn dagens olympiske leker. Kjerneområdet skal etter planen være Notodden og Rjukan, men fylket ønsker å invitere med Vestfold og Buskerud på idrettsfesten.

Saken fortsetter under spørreundersøkelsen!

 

Enkle og billige anlegg

– Vi har ikke plassert et eneste anlegg ennå, med vitende vilje. Vi vil invitere hele regionen. Og vi kan også være villige til å tenke større. På halvannen times avstand fra Notodden når du Oslo, og da når du også 1,5 millioner mennesker, sa Jonny Pettersen, en av de lokale initiativtakerne, som representerer Notodden idrettsråd.

– Vi skal være alternativet til et gigantarrangement. Og det skal vi klare med bærekraftig teknologi og enkle løsninger. Vi skal skape et nært, ekte, raust og bærekraftig OL, lovet Pettersen videre.

Milliardprosjekt

Telemark er enn så lenge tidlig i prosessen med å utarbeide en OL-søknad. Først må man gjennom en mulighetsstudie, og etter det er veien fortsatt lang mot et mesterskap på norsk snø i 2026.

– Vi har bevisst startet med blanke ark. Vi ønsket ikke å utfordre folk med et prosjekt som ville sende folk ned i skyttergravene, men invitere dem med, sa Geir Berge Nordtveit, leder i Telemark Idrettskrets.

Spørsmål om pris og finansiering dukket selvsagt opp på pressekonferansen.

– Vi har ikke regnet på det, men for Oslo (2022-søknaden) ville det vært snakk om en pris på rundt 22 milliarder kroner. I tillegg har det vært signalisert at IOC vil ta 10 milliarder. Da begynner det å komme ned mot summen som Lillehammer-OL kostet, sa Pettersen.

Oppfordrer til samarbeid

Telemark, Innlandet og Vestlandet bør heller forene krefter enn å kjempe mot hverandre om å få arrangere OL, sier Høyres Tage Pettersen.

Mandag ble det kjent at sentrale idrettsledere i Telemark jobber for å få vinter-OL til fylket i 2026 eller 2030. Det til tross for at både Innlandet, med Lillehammer i spissen, og Bergen og Voss jobber mot samme mål.

Idrettspolitisk talsmann i Høyre, Tage Pettersen, oppfordrer de tre regionene til å samarbeide dersom de skal unngå et nytt nei fra det politiske Norge, slik det skjedde med ønsket om å arrangere OL i Oslo i 2022.

– Lærdommen fra forrige prosess var tydelig at idretten selv må gjøre en grunn jobb innledningsvis for å sikre at det er en samlet idrettsbevegelse som står bak et eventuelt ønske om et nytt OL til Norge. Jeg føler meg ganske trygg på at vi ikke kommer til å få politisk gjennomslag for et så stort arrangement dersom ikke idretten først har vist at den står samlet bak ønsket, sier Pettersen til NTB.

Oslo-søknaden møtte stor motstand fra særlig landsdelene i nord og splittet idrettsbevegelsen. Det var sterkt medvirkende til at et flertall av partiene på Stortinget i 2015 sa nei til søknaden, sier Pettersen.

Pettersen mener idrettspresident Tom Tvedt nå bør sette seg ned med initiativtakerne fra Telemark, Innlandet og Vestlandet for å diskutere hva de tre regionene kan få til sammen.

– Jeg tror ikke tiden er moden til å tenke på et nytt OL uten å ta i bruk en god del av den infrastrukturen man allerede har, og da bør det være et OL som tar større deler av landet i bruk. Norge er et lite land geografisk i forhold til mange av de andre aktuelle søkerne, påpeker han.

– Det er ingen ting i veien for å ha skiflyging i Vikersund og avvikle ishockeykampene i Bergen, mener Pettersen.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken