Unik skihistorie "på boks"

FORNØYDE: Trioen Hilmar "Rappen" Myhra (t.h.), Øyvind Ruud og Magda Ruud var strålende fornøyde etter å ha sett tre av de seks dvd-ene i serien "Skispor fra fortiden", som Magne Bråthen ved Kongsberg Skimuseum har gått i bresjen for. FOTO: OLE JOHN HOSTVEDT

FORNØYDE: Trioen Hilmar "Rappen" Myhra (t.h.), Øyvind Ruud og Magda Ruud var strålende fornøyde etter å ha sett tre av de seks dvd-ene i serien "Skispor fra fortiden", som Magne Bråthen ved Kongsberg Skimuseum har gått i bresjen for. FOTO: OLE JOHN HOSTVEDT

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det har tatt seks år og kostet tre millioner kroner å lage "Skispor fra fortiden". Tirsdag kveld hadde dette skihistoriske filmdokumentet premiere i Kongsberg.

DEL

– Vi har nå ikke jobbet hele tiden i disse seks årene, sier Magne Bråthen ved Kongsberg Skimuseum - beskjedent.

Men uten hans ståpåvilje og glødende interesse for skisport og hoppsport i særdeleshet hadde neppe denne seien blitt realisert. Han høstet da også stor anerkjennelse fra det inviterte publikum hvor blant annet Magda Ruud, enken etter Birger Ruud, Øyvind Ruud, den yngste av den verdensberømte brødretrioen, Hilmar "Rappen" Myhra, som er den eneste gjenlevende fra den røde K-ens glansperiode, var til stede.

Alle tre var skjønt enig om at dette var en kjempeflott serie.

Unike filmsnutter

– Jeg har jo sett mange av filminnslagene tidligere, men det er kjempemoro å gjenoppleve dette, sier Magda Ruud, som i høyeste grad er involvert i serien, hvor hun med stor innlevelse forteller om sin kjære ektemann og de andre hopperne. Blant dem Reidar Andersen.

– Han var jo veldig smukk. Det var det vi kalte det den gang, sa Magda Ruud om sistemann på dvd-en.

– Jeg tror det passer fint at en slik serie kommer nå, sier Øyvind Ruud, som selv har jobbet som journalist, og som også forteller mange interessante ting om sine brødre og storhetstiden for norsk hoppsport.

– Det er mange filminnslag jeg aldri har sett tidligere, så dette var morsomt, sier Vebjørn Ruud, Birgers sønn som også var til stede på premieren.

– Veldig moro å se denne filmen, medga Hilmar "Rappen" Myhra, som nikket gjenkjennende til mange av filminnslagene.

– Vi fikk tak i veldig mange filmer i USA, som vi ikke kjente til tidligere, forteller Bråthen, som ble rost av både ordfører Vidar Lande og kultursjef Heidi Hesselberg Løken for innsatsen.

40 timer råfilm

Foreløpig foreligger serien på seks dvd-er, som hver er på en halvtime, men når alt er ferdig blir den å få på to dvd-er.

– Vi har 40 timer digitalisert materiale, så det har ikke vært enkelt å velge innslag, sier Bråthen, som sammen med filmprodusent Steinar Hybertsen fra Hønefoss, som er bosatt i USA, står bak serien.

Serien starter med skisportens pionerer på 1850-tallet i Telemark med kjente navn som tinndølen "Snowshoe" Thompson eller Jon Thorstenson Rue, som var hans opprinnelige navn, via Sondre Norheim og Hemnestveit-brødrene til Thorleif Haug, Ruud-brødrene og alle de andre som satte sitt preg på internasjonalt skisport fram til 1950-tallet.

Og det var de tre siste dvd-ene som ble vist på Norsk Bergverksmuseum tirsdag kveld.

– Jeg har lest om dette, men det var utrolig stort å se dette på film, sier Ole Gunnar Fidjestøl, skiflygeren fra Vikersund som var til stede i salen som leder i Buskerud skikrets.

Det som var ekstra morsomt var å få stifte bekjentskap - på skjermen - med for mange ukjente Roy Mikkelsen, eller Ragnvald, som han het da han utvandret fra Kongsberg til USA, og trønderen Torger Tokle. To virkelige storheter i amerikansk hoppsport.

Morsomt var det også å se innslagene fra Japan og "japsene" som ble opplært i skisportens mysterier, noe som jo har resultert i mange topprestasjoner i hoppbakkene.

I tv-ruta

Filmserien er allerede solgt til den amerikanske tv-kanalen PBS, og ifølge Magne Bråthen er det også gode muligheter for at NRK vil sende de seks halvtimes lange programmene.

– Tyskland er også et marked, men da må vi nok redigere litt, mener Bråthen.
Dessverre blir ikke serien klar for salg på privatmarkedet før jul.

– Det er bare å beklage, men det gjenstår også en del finpussing av programmene, sier Bråthen, som forteller at serien har kostet tre millioner å produsere, og at han gjerne vil ha flere sponsorer.

En Kongsberg-versjon

Det er for øvrig film- og intervjumateriale nok til en egen "Kongsberg-versjon.

– Og den kommer. Det garanterer jeg, sier Bråthen, for hva hadde vel vært morsommere for Kongsbergs beboere, turister og andre å se hvorfor den røde genseren med den hvite K-en på er verdens mest berømte skigenser.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags