Gå til sidens hovedinnhold

Statsforvalter og fylkeskommune – en fare for lokaldemokratiet?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Lp på nettet (av Lars Bryne den 23.11.2021) står det å lese: Statsforvalterens innsigelser mot lokal arealplanlegging møter skarp kritikk. Kongsberg Høyre mener lokaldemokratiet svekkes og vil forfølge saken.

Endelig ser det ut som om det er flere gir uttrykk for det Fremskrittspartiet har sagt og ment i mange år, men som har bare møtt motstand fra alle hold.

Fremskrittspartiet har i mange år jobbet for å legge ned både fylkesmann og fylkeskommunen nettopp fordi disse forvaltningsnivåene i dagens samfunn er helt unødvendige (om de noen gang har vært det).

Fylkeskommunene og fylkesmannen (nå Statsforvalteren) er ofte fordyrende, samtidig som de bremser lokaldemokratiet. Det er bevist mange ganger i form av innsigelser som bunner i en total mangel på innsikt i lokale utfordringer og behov.

Det er vel liten tvil om at Statsforvalteren og fylkeskommunen har innsigelsesrett. Men for meg virker det altfor ofte som om de er tatt helt ut av ingenting, uten lokalkjennskap og ofte til mer hinder enn til hjelp for den lokale utviklingen.

Nå hadde Høyre kommunal- og moderniseringsministeren i de åtte årene de satt i regjering, og det er lov til å være litt skuffet over at det eneste de klarte å få til var ett rundskriv til fylkesmennene (nå Statsforvalter) i 2014 som gjaldt retningslinjer om innsigelser i plansaker etter plan- og bygningsloven.

Etter min mening er det trist at ministeren ikke evnet å gjennomføre en endring til fordel for lokaldemokratiet.

Fremskrittspartiet har som primærpolitikk å legge ned både Statsforvalter, fylkeskommunen og de nye storregionene for å så overføre oppgavene til kommunene og om nødvendig til staten.

Det er ikke nødvendig med tre forvaltningsnivåer i dagens moderne verden. Det er mer enn nok med to – Stat og kommune.

Statsforvalterens oppgaver kan enkelt skjøttes av en forvaltningsdomstol (uten innsigelsesrett) som eneste oppgaver skal være å se til at gjeldende lover blir fulgt slik at befolkningen får en rettferdig behandling av kommunen og kommunen får rettferdig behandling av staten.

Kommentarer til denne saken