Der de skulle få se medelever snakke med forfatteren Thomas Enger om boka hans «Killerinstinkt». Dette arrangementet er et samarbeid mellom Kongsberg bibliotek, Kongsberg Krim og Oppveksttjenesten.

Og for en ramme for arrangementet de ansatte i Musikkteatret hadde fått i stand! Det var en flott sittegruppe til forfatteren og elvene han samtalte med, herlig lyssetting, topp lyd, og ansatte som passet på at alt var akkurat slik det skulle være. Skal man først debutere på en scene, så er dette stedet!

«Killerinstinkt» er ei rein krimbok for ungdom, og dem er det ikke så mange av. Men akkurat denne boka har fenget veldig mange ungdommer, faktisk så mange at den fikk U-prisen det året den kom ut. (U-prisen er ungdommens egen litteraturpris, det er elever i ungdomsskolen som anmelder ungdomsbøker og velger ut finalistene hvert år. Voksne har intet de skulle ha sagt i denne sammenhengen).

Alle klasser på 9. trinn har fått et eksemplar av boka i forkant, slik at den kan leses høyt i klassen. Elevene får mye mer ut av et forfattermøte hvis de kjenner til boka på forhånd.

Så er det noen elever som har gjort en ekstra innsats, og stått for selve samtalen med forfatteren. Her stiller de spørsmål på vegne av alle elevene. I år ble det Amanda Livland-Holmes, Johanna Grongstad Pedersen, Nora Hegge, Adno Mhair, Sana Arsalan Jabbar og Veronica Michael – alle elever ved Vestsiden ungdomsskole. De leste hele boka på ei uke, og arbeidet så med å lage spørsmål i samarbeid med bibliotekar Hege Lislien. Lærerne Henrik Stavik Lønning og Halvor Paasche Madssen har også hjulpet til, slik at vi kom trygt i havn.

Nervøsiteten var nok der hos alle i forkant, men da de bare kom i gang gikk det aldeles strålende! Thomas Enger er god til å snakke til og med ungdom, så en time forsvant på et blunk. Det ble ikke tid til riktig alle spørsmålene de hadde, men vi fikk svar på det viktigste. Det så ut som mange i publikum kunne tenke seg å bli forfatter da Thomas Enger fortalte at han kunne sove så lenge han ville hver dag – men kanskje ikke fullt så forlokkende når ulempen ved det hele er at hvis man ikke presterer, så blir det heller ingen penger. Det å være forfatter er givende, men man må trene mye – ofte mange år – før det blir bra nok.

Engers viktigste beskjed til elevene var at selv om de kanskje ikke forstår det helt ennå, så er det å lese noe av det viktigste de kan gjøre for framtida si. Det er mye som kan synes kulere og viktigere enn det å lese bøker når man er ung, men å investere litt tid i lesing får du mye igjen for - både nå og seinere.

Idet vi pakker sammen kommer det fra et par av jentene at hvis vi skal gjøre dette neste år også, så blir de gjerne med igjen. Det tyder vel på at det ble et vellykket arrangement for alle parter.