Gå til sidens hovedinnhold

Støttemarsj for naturen – mot vindkraften – på Vindfjell

Artikkelen er over 2 år gammel

Kongsberg og Omegns Turistforening (KOT) går støttemarsj for naturen – mot vindkraftutbygging.

12. mai arrangerer KOT en felles støttemarsj for naturen, sammen med DNT Telemark, DNT Vestfold og DNT Drammen og Omegn støttemarsj for naturen.

Målet for støttemarsjen er å hindre vindkraftutbygging i verdifull natur.

– Målet er å informere om hva vindkraft vil bety for den uberørte naturen, sier Ingunn Våer, daglig leder i KOT.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har pekt ut 13 store områder som de mener er godt egnet for vindkraft, store deler er urørt natur. DNT er bekymret.

– Det blir en markering først, der vi vil forsøke å formidle hva dette dreier seg om. NVE har kommet med et forslag, men ingenting er vedtatt. Så det er nå vi må reagere, opplyse og påvirke. For vi er jo for grønn energi, men så er spørsmålet om hvor grønt dette forslaget egentlig er, sier Våer.

Familiearrangement

Den lokale støttemarsjen for naturen vil starte på Nordgardseter på Vindfjell, som er et populært turområde for folk fra både Buskerud, Vestfold og Telemark.

– Det blir en fin tur på rundt to kilometer på grusvei, så dette er et familiearrangement. Også for de med barnevogn eller sykkel. Vi kommer til å sette opp gratis buss fra sentrum. Hvis det er noen som vi si noe under arrangementet, så er det bare å ta kontakt med oss i KOT, sier Ingunn Våer .

LES OGSÅ: Vindkraft i Kongsberg-traktene: Framstår som et av de mest egnede områdene 

Støttemarsjer i hele Norge

Det samme skal andre turistforeningen gjøre på 13 andre steder rundt om i Norge.

– Motstanden mot vindkraft er økende og stadig flere får øynene opp for hva som ofres unødig på veien mot det grønne skiftet. Vi er ikke nødt til å velge mellom klima og natur. Med dagens kraftoverskudd, de 86 vindkraftanleggene som allerede har fått konsesjon, energieffektivisering og opprusting av vannkraftverk har vi faktisk kraften vi trenger for å få til begge deler, sier styreleder i DNT Per Hanasand i en pressemelding.

(Saken fortsetter under bildet).

– Håper politikerne vil våkne 

12. mai samles alle som ser at det er mulig å få til en naturvennlig fornybarsatsing seg til støttemarsj. DNT håper at politikerne våkner og skjønner hva de er i ferd med å tillate. 

–  Naturen er grunnlaget for alt liv og noe av det skjøreste vi har. Gjennom støttemarsjene vil vi vise engasjementet for den umistelige naturen vår som nå er truet. Det gjør vi på den måten som passer DNT best, ved å gå, sier Per Hanasand.

–  Vi er ikke mot vindkraft på land, men vi kan ikke bygge ned natur i det omfanget det legges opp til nå. Det er skremmende at så store natur- og friluftsområder er erklært egnet for vindkraftutbygging. Dette er områder som lokalbefolkningen bruker hver eneste dag til rekreasjon, avkobling og friluftsliv. Politikerne må velge effektive klimatiltak som ødelegger minst mulig natur, sier Per Hanasand.

Kjemper for fremtidens naturopplevelser

Utkastet er sendt på høring, og Olje- og energidepartementet jobber med den endelige konklusjonen.

DNT håper at innspillene fra lokalbefolkning og friluftsfolk over hele landet vil få politikerne til å våkne, slik at den endelige rammen skjermer naturen på en helt annen måte.

– Vi ønsker at politikerne skal tenke seg om én gang til. Vi trenger ikke rasere verdifulle naturområder for å lykkes med det grønne skiftet.  Vi må kjempe for at våre barn og barnebarn får de samme naturopplevelser som oss, sier Per Hanasand. 

LES OGSÅ:

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.