Gå til sidens hovedinnhold

Strenge koronatiltak i vente for Oslo-området

Utbruddet av det muterte koronaviruset i Nordre Follo medfører til dels strengere tiltak enn hva Norge opplevde i mars i fjor. Dette omfatter også Oslo.

Tiltakene presenteres av helseminister Bent Høie på en digital pressekonferanse klokka 9 lørdag. Allerede fredag ble det innført strenge tiltak i Nordre Follo.

Et tiltak fra Nordre Follo som etter det NTB forstår vil gjelde også i resten av Oslo-regionen, er at alle butikker unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner blir stengt.

Usikkert for skoler og barnehager

I Nordre Follo er skoler og barnehager også stengt. Det er imidlertid ikke sikkert det blir tilfellet i nabokommunene. Kommunene som berøres, er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Kommunene ble fredag enige om behovet for koordinerte tiltak i regionen. Det skjedde i et møte der kommunene, statsforvalteren og Viken fylkeskommune deltok. Regjeringen fikk i 20-tiden fredag råd om tiltak fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– Se til Follo

Helseminister Bent Høie (H) varslet overfor TV 2 fredag kveld at man kan se til tiltakene i Nordre Follo for å få en pekepinn på hva som kommer lørdag.

– Beslutningsprosessen er i gang i regjeringen, og vi kommer til å beslutte dette i løpet av kvelden, så blir det kommunisert ut tidlig i morgen. Jeg kan ikke gå inn på anbefalingene nå, men man ser jo de tiltakene som er innført i Nordre Follo, sa Høie til TV 2.

Uvisst for polet

Ifølge Dagbladet er det ikke kjent offentlig om Vinmonopolet omfattes av tiltakene.

– Vi vet ikke om det blir noen endringer for butikkene i disse kommunene som følge av de nye tiltakene fra regjeringen. Vi og våre medarbeidere får trolig ikke vite noe før klokka 9 lørdag morgen som alle andre, sa kommunikasjonssjef Jens Nordahl til Dagbladet fredag kveld.

De to polutsalgene i Nordre Follo ble imidlertid stengt fredag.

Stengte bibliotek

Alle Deichmans biblioteker i Oslo stenger fra og med lørdag og inntil videre.

– Deichman stenger fordi pandemisituasjonen nå er så uavklart, etter utviklingen i Nordre Follo, at vi anser stenging som et nødvendig og viktig bidrag for å hindre smittespredning, sa biblioteksjef Knut Skansen i en pressemelding fredag.

Deichman stengte også alle bibliotekene 12. mars i fjor, men har holdt dørene åpne gjennom sommeren og høsten.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.