Gå til sidens hovedinnhold

Strøm skulle en hatt

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forretningsideen; «Å drive e-verk» må være god. Et e-verk har distribusjonsnett for å transportere strøm. De eier nettet og tar leie for transporten. Monopol heter det visst. I tillegg kan de, hvis kunden vil, selge strømmen også, men da får de konkurranse. Når nye kunder vil koble seg til nettet er det kjekt at kunden må betale for utbyggingen selv og donere de nye meterne med nett til e-verket sånn at de kan ta leie fra det. Hver eneste dag deretter vil det bli brukt strøm hos disse nye kundene og hver eneste dag bruker alle de gamle kundene strøm.
Skulle tru at det var mulig å tjene penger på det konseptet.

Kommer det til å bli forbrukt strøm i Numedal de neste 50-100 årene?

Undres på om Ringerikskraft vil kjøpe opp/fusjonere med (kall det hva du vil), e-verkene i dalen av veldedige grunner eller om de ser for seg å tjene penger i Numedal.

Hvilken vei går pengestrømmen i så fall, inn eller ut av dalen?
Finnes det kompetanse nok i Numedal til å drifte noen få meter strømkabler? Ja, for det kan ikke være mange når vi blir så altfor små.

Hvordan kan en snakke om felleskapets interesser og verdier i samme åndedrag som en vil ha størst mulig utbytte?
Skal det utbetales utbytte må de pengene komme fra et sted. Uavhengig av om det er Rollag e-verk, Flesberg e-verk, Ringerikskraft eller Numedal e-verk, er det penger som kommer fra abonnentene i form av overskudd. Kreti og pleti har i et sånt senario betalt for mye, punktum.
Kreti og pleti er forresten synonymt med «felleskapet».
Felleskapet betaler gjerne for mye for økt sikkerhet, fungerende nett og god beredskap, for ikke å snakke om lokale arbeidsplasser, utvikling i lokalmiljø osv. osv.
Men er det ikke et stykke derfra til å flytte penger fra hver og en av oss til «eierne»?

I det store bildet er denne e-verkssaken et symbol på om vi har trua på Numedal. Kan vi få til noe i denna dalen, har vi ressurser sjøl eller må vi ha hjelp?

Kommentarer til denne saken