Gå til sidens hovedinnhold

Studenthyblene i Hasbergtjerndalen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Studenthyblene i Hasbergtjerndalen er leid ut, og 80 studenter står på venteliste (Lp 25.7.19), så også i år må flere kommende studenter finne alternative bosteder. Heidi Pettersen i Studentsamskipnaden forteller til Lp at i tidligere år har mangel på studentboliger i Kongsberg vært et problem. Det er det åpenbart fremdeles, selv med de nye studentboligene i Hasbergtjerndalen. Problemet kunne ha vært løst hvis ikke studentboligene ved høyskolen på Raumyr var blitt solgt etter at høyskolen ble flyttet, antagelig fordi det var for pinlig å ha studenter boende ved siden av et flott, men tomt høyskolebygg. Så alt er blitt gjort galt med flyttingen av høyskolen. Mangelen på poltisk klokskap og forutseenhet har kostet skolen, studentene og kommunen dyrt. Det er uforståelig at én person kunne få Ap, Høyre og SV til å danse etter sin pipe, og den var alt annet enn musikalsk. Mangelen på studentboliger har lenge vært en skandale i Kongsberg, dekningsgraden har ligget på skarve ni prosent, langt under landsgjennomsnittet. På Raumyr kunne behovet for studentboliger, med gratis parkeringsplasser ha vært dekket opp på et par års tid. Plass var det mer enn nok av, hvilket den planlagte «eldrebydelen» inntil høyskolen på Raumyr nå viser.
Den skadaløse mangel på studentboliger skyldes at det i over ti år var stans i bygging av studenhybler på Kongsberg. Grunnen er at stansen var en villet og styrt politisk prosess. Studentene fikk svi. Studentboliger skulle ikke bygges på Raumyr så lenge Kristin Ørmen Johnsen (H), Ap, Høyre og SV samarbeidet for å få høyskolen vekk fra Raumyr. De kunne ikke bygge full dekning med studentboliger på Raumyr, samtidig som de sto på for å få flyttet høyskolen til sentrum. Det ble for dumt, som om det ikke var dumt nok fra før. Da var det bedre å stanse hybelbyggingen. Opprinnelig ville studentsamskipnaden bygge hybler på Raumyr, men det ble det stopp med da Ørmen Johnsen ville flytte. Med seg fikk hun studentsamskipnadens direktør, Berit Refseth. I et innlegg i Lp, 20.3.16. opplyser Refseth at hun i en kronikk i Lp i 2008, ga støtte til ideen om samlokalisering av funksjonene høgskole, videregående, kulturhus, Exploria m.flere. De samfunnsøkonomiske gevinstene ved samlokalisering var iøynefallende og ideen burde utredes videre, mente hun. Dermed stoppet Refseth bygging av studenthybler på Raumyr. «Skulle jeg bygge der, måtte jeg tvingens, forteller hun i Lp, 7.9.13. Men, sunn fornuft tilsa at ideen var ødeleggende for skolen og kommunen, for Refseths «iøynefallende gevinster» var langt fra iøynefallende, de var uansvarlig tatt ut av luften. Det har da også vist seg i ettertid. At stansen i hybelbygging i over ti år, var en villet politisk prosess fremgår også av at da KKP-bygget kom opp, var de skjemmende hybelbyggene raskt på plass.
 

Kommentarer til denne saken