Gå til sidens hovedinnhold

Svar på Hellebergs innlegg om Gruveåsen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har det nettopp vært slike tanker omkring turistnæringen i Kongsberg i nær 40 år som gjør at dette nå er blitt et diskusjonstema! Det er negativitet, skepsis misforståelser og fokus på problemer og ikke løsninger.

Kort sagt negativitet til å tenke nytt.

Hvorfor er det så viktig å sette i gang med samme gamle tenkemåter så snart noen begynner å se verdien i kulturhistorien vår? Det har i 40 år vist seg å gå dårligere og dårligere med slike tanker. Hvorfor da ikke prøve å tenke nytt?

Ja! Underbergsstollen var flott den! Og er det for øvrig ennå, så lenge den får være åpen og ikke sammenrast, som er nær ved å skje om ikke Driftssjefen tar ansvar og sikrer de aktuelle områder. Uansett! Underbergsstollen har aldri vært noen stor suksess. For lite satsing og gammeldagse tenkemåter sørget for det. Nå etter at de selv valgte å stenge ned denne, vil det i dag være alt for kostbart å få denne opp for turisme igjen. I alle fall med det konseptet Helleberg henviser til her. og hvem har lyst til å signere for at denne nå er trygg? Tror en må lete lenge etter dette, men en kan sikre den for fremtiden slik at den ikke raser sammen.

Den foreslåtte Via Ferrata-ruten har ikke i nærheten samme utfordringer. Så hvorfor dra linjer mellom disse stedene? Selvfølgelig er det også her noen utfordringer, men på langt nær så mørkt som Helleberg her henviser til. Selvfølgelig vil det koste «noe» men ikke mer enn overkommelig for dem som eventuelt har lyst til å satse. Og med tanke på Kongsbergs egen «Rampestreken», vil ikke kostnaden være stor, sikring ville være enkelt, men ring effekten ville være stor. Turismen ville øke betydelig.

Helleberg viser til at «Utbyttet har vært magert; det innskrenker seg i grunnen til Kongsberg Skisenter». Pengene eller kassa-apparatet behøver nødvendigvis ikke stå ute i naturen i Gruveåsen, men det vil derimot kunne stå nede i byen. Der vil selvfølgelig en stor økning av turister i Gruveåsen gjøre seg merkbare med økt omsetning for handelsstanden og hotellnæringen.

Og ja! Vi har landets, om ikke Nordens største og komplette kulturmiljø etter gruvedrift å ta vare på. Det har vi hatt lenge og se hvordan tilstand det har blitt på dette! Tenk nytt! Tenk på vern under bruk! Ikke jobb mot, men med. Med dette mener jeg at en kan være med å tenke nytt, se på andre måter å ta vare på vår kulturarv, men samtidig la verden få mulighet til å ta del i hva vi har å kunne vise frem.

Det skrives også «Skal det bli noe av, må alle, store som små aktører, gå sammen om et felles, langsiktig prosjekt, der det er enighet om inntekter, utgifter, kulturminnevern og sikkerhet. Og det er den eneste måten å få til et kulturminnebasert reiseliv på.

Nei! huff da. Dette stemmer da ikke. Dette er den tanken dere har hatt i 40 år!

Å tenke nytt er faktisk den mest fornuftige måten å bygge et bærekraftig nytt tilbud til turister på. Selvfølgelig med fokus på vern av kulturminnene.

Kommentarer til denne saken