(Eikerbladet)

I undersøkelsen fra Gjensidige utført av Ipsos svarer én av seks (17 prosent) av innbyggerne i Buskerud – av dem som har fått medisinsk behandling i utlandet, at de har hatt en følelse av å ha blitt overbehandlet.

Menn er mer utsatt enn kvinner og det er flest unge under 29 år som har opplevd dette. De siste årene har antallet som har følt seg overbehandlet økt kraftig.

– Det vil si at over tusen innbyggere i Buskerud har opplevd dette, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.

Ifølge selskapet har enkelte helseklinikker i utlandet blitt eksperter på å flå norske turister som blir syke på ferie. Nordmenn har ofte god råd og kanskje en av verdens beste forsikringsordninger. Dette kjenner leger og klinikker i utlandet til og noen velger derfor å utnytte situasjonen.

LES OGSÅ: Buskerud har landets største økning av klamydia 

Uredelige leger og klinikker

– De siste årene har det strømmet på med klager til alarmstasjoner, spesielt fra klinikker i Tyrkia hvor det gjøres forsøk på overbehandling i nærmere 40 prosent av tilfellene. Andre land vi opplever dette er Italia, Bulgaria, Thailand, Spania og på Kanariøyene. Enkelte av disse er kun ute etter lommeboken din, sier Voll.

– Selv om forsikringsbransjen og alarmstasjoner har svartelistet mange av disse klinikkene, ligger de ofte i populære områder. Norske flagg og «vi snakker norsk» føles trygt og gjør at syke oppsøker klinikkene, legger han til.

Mange pasienter ender opp med skyhøye regninger og en overbehandling som, som i noen tilfeller kan gjøre en mer syk enn frisk.

– Normalt koster et besøk hos lege i utlandet rundt 1.000 norske kroner. Da sier det seg selv at når kundene blir belastet for flere titalls tusen, er belastningen stor for den enkelte, sier Voll.

LES OGSÅ: Advarer mot sjokolade-myte: – Vi bør ikke la oss lure 

Kontakt forsikringsselskapet

– Vi reiser stadig lengre vekk. Det er derfor viktig å ta kontakt med forsikringsselskapet om en blir syk. Bransjen har god oversikt over flinke leger og godkjente sykehus. Har man først oppsøkt en useriøs klinikk og er ferdig behandlet og blir presentert et økonomisk krav, er det ofte for sent, sier Voll.

Typiske tegn på overbehandling er:

  • Blir holdt igjen lengre enn nødvendig
  • Må komme igjen/flere besøk og kontroller
  • Overdreven medisinbruk på små skader og sykdommer
  • «Uskyldige» sykdommer blir plutselig svært alvorlige

LES OGSÅ: Dette flåttviruset smitter i løpet av minutter: – Viktig å være klar over