Mamma Trude Tande og kjæresten Anja Nymoen Søberg er på sykehuset i Ljubljana og gleder seg stort over fremgangen til Daniel.

– Vi kom til Slovenia i går. Da var prosessen med oppvåkning i gang. Det var veldig godt å komme på sykehuset i dag tidlig å se at Daniel var våken og at han var seg selv. Det har vært vonde og lange dager med venting, sier familien i en pressemelding.

– Men det er godt å vite at Daniel har blitt tatt godt vare på og har fått kommet seg til hektene under rolige og trygge forhold. Legene og støtteapparatet har gitt Daniel den beste behandlingen som tenkes kan. Blir behandlet som en konge! Oppfølgingen som familien har hatt fra Clas Brede (Bråthen) og teamet er helt fantastisk og kunne ikke vært bedre. Vi takker for all støtte og ønsker nå ro rundt prosessen for å få Daniel hjem til Norge, skriver familien.

Lettet

Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen er «maksimalt lettet» over at Daniel-André Tande har våknet fra kunstig koma og kan snakke med familien.

Mandag morgen kunne Bråthen dele gladnyheten om at Tande er ved full bevissthet og prater med moren og kjæresten, som dagen før ankom universitetssykehuset i den slovenske hovedstaden Ljubljana.

Tande falt torsdag stygt i skiflygingsbakken i en prøveomgang i Planica. Han pådro seg brudd i kragebeinet og fikk en punktert lunge, men unngikk heldigvis hode- og nakkeskader.

27-åringen ble lagt i kunstig koma for å roe ned hjernen og kroppen.

Bråthen var som mange andre svært bekymret. Dermed var det veldig godt å få vite at hopperen er ved bevissthet.

– Hvis det er noen skala, er jeg maksimalt lettet. Det er ikke noen nyhet som kunne vært bedre enn den jeg fikk i dag morges. Da kan man bare forestille seg hvordan det er for mamma Trude og kjæresten Anja Søberg som sitter ved hans side, sier Bråthen til NTB.
Roser helsepersonellet

Han snakket med Tandes mor etter at oppvåkningen var over.

– Hun var ekstremt glad, og det er lett å forstå når man har unger selv og har følt på den frykten.

Bråthen er klar på at helsepersonellet i Slovenia fortjener masse ros for at Tande er i såpass god behold.

– Det tok 59 minutter fra han krasjet til han var på universitetsklinikken. Oppfølgingen vi har fått er utmerket, ypperste klasse.

Omtåket og sliten

Nå begynner prosessen med å få Tande hjem igjen, men hoppsjefen mener det er litt for tidlig å si noe om.

– Vi starter den prosessen i dag. Legene våre snakker med legene der nede om den videre prosessen. Vi har de beste folka på det også, forteller Bråthen.

Han håper å få snakket med Tande i løpet av dagen, men er klar på at hopperen selvfølgelig trenger tid og rom til å komme seg til hektene.

– Han har blitt fortalt hva som har skjedd, men han husker det ikke. Han er selvfølgelig omtåket og sliten.FAKTA:

Dette er skihopperen Daniel-André Tande:

  • Alder: 27 år (født 24. januar 1994)
  • Klubb: Kongsberg
  • Meritter:
  • VM skiflyging: 4 gull (individuelt 2018, lag 2016, 2018, 2020)
  • OL: 1 gull (lag 2018)
  • VM: 1 sølv (lag 2017)
  • Verdenscupen: 7 enkeltseirer (siste 30. november 2019)
  • Aktuell: Var mandag morgen ved full bevissthet etter det stygge fallet i Planica, Slovenia torsdag.