Tandes tålmodighetsprøve: – Det er beinhardt

Skihopper  Daniel-André Tande  under et et pressetreff før Raw Air.

Skihopper Daniel-André Tande under et et pressetreff før Raw Air. Foto:

Av

Daniel-André Tande sammenligner hoppsesongen med å kjøre berg- og dalbane. Tålmodigheten har vært satt kraftig på prøve.

DEL

26-åringen innledet sesongen med to strake seirer i Wisla og Ruka. Deretter har resultatene svingt kraftig. I hoppukerennet i Innsbruck var han tilbake på pallen med tredjeplass, og sist helg kopierte lysluggen den prestasjonen i Lahti.

Det å gjenskape topphopp har samtidig vist seg vrient denne sesongen. Derfor går Tande løs på Raw Air-turneringen i Holmenkollen med en viss usikkerhet.

– Jeg har troen på at jeg kan få til noen gode skihopp, samtidig som frykten for at man ikke skal få det til selvfølgelig er der. Særlig fordi det har vært en veldig berg-og-dalbane-sesong, sier Kongsberg-gutten ærlig til NTB.

Han sitter tilbakelent i en god stol på utøverhotellet et steinkast fra Holmenkollbakken. Humøret er det som vanlig ingen ting i veien med. Samtidig er han den første til å innrømme at vinteren periodevis har vært en kamp for å ikke la frustrasjonen ta overhånd.

– Det er beinhardt. Jeg har en innstilling om at jeg skal være tålmodig og flink, men hater å tape. Det er det verste jeg vet. Det å gjøre det dårlig er fryktelig for meg, smiler Tande – og kommer deretter med en innrømmelse:

– Jeg sluttet på allidrett da jeg var liten fordi jeg ikke var best i alt.

Svartmaler ikke

Alt i alt føler lysluggen at han har klart å holde motet oppe og den verste frustrasjonen på en armlengdes avstand de siste månedene.

– Jeg føler jeg har greid meg bra. Samtidig er selvsagt enkelte situasjoner det er mer skuffende å gjøre det dårlig i enn andre, som for eksempel i hoppuka.

Tross tredjeplassen i Innsbruck ble Tande til slutt nummer 24 sammenlagt i hoppuka. Det er naturligvis langt unna Kongsberg-guttens kapasitet. Den er skyhøy.

26-åringen er ærlig på at det irriterende å ikke få vist kapasiteten oftere, men ser samtidig ingen grunn til å svartmale situasjonen. Det er det heller ingen grunn til med to seirer og tredjeplasser i verdenscupen i vinter.

– Jeg er egentlig fornøyd med sesongen. Det er ikke mange renn som har gått dårligere enn det jeg håpet på. Jeg sa i forkant at jeg skulle være fornøyd med plasseringer topp 20, og det har jeg klart med unntak av en håndfull renn, påpeker Tande – og tilføyer:

– I tillegg ligger jeg topp ti i verdenscupen sammenlagt, og det hadde jeg absolutt ikke ventet.

Få hopp

Jakten på den stabile toppformen har ikke desto mindre vært en smule krevende.

– Det er flere ganger i vinter der jeg har trodd jeg har løst problemet, og så har vi kommet til påfølgende rennhelg, og der har det vært helt krise, sier Kongsberg-gutten.

De bakenforliggende årsakene til de siste månedenes berg-og-dalbane-reise handler om skade- og sykdomsproblemene hoppstjernen har vært gjennom de siste årene. Sammenlignet med konkurrentene har han tilbrakt radikalt mye mindre tid i hoppbakken.

– Jeg har hoppet mindre enn gutta vanligvis gjør om sommeren. Det sier seg selv at det ikke er veldig positivt med tanke på å skulle være stabil. Jeg har ikke hatt et grunnlag i bunnen å jobbe ut fra, sier Tande.

Sånn sett har inneværende sesong sportslig sett kastet bedre av seg enn han på forhånd kunne forvente. Utålmodige Tande vil bare ha mer.

Kanskje kommer en ny opptur i Raw Air. Lørdag er det laghopp foran tomme tribuner i Holmenkollen. Søndag skal det konkurreres individuelt.

(©NTB)

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags