Ny avtale er gode nyheter for TechnipFMC

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.)og VNG-sjef Atle Sonesen

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.)og VNG-sjef Atle Sonesen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag leverte VNG Norge planer for å bygge ut Fenja-feltet. Det er gode nyheter for TechnipFMC som har inngått en intensjonsavtale med VNG Norge om nettopp utbyggingen av Fenja-feltet.

DEL

Også Repsol leverte sin plan for gjenoppbygging av oljefeltet Yme.

Investeringene er på 18 milliarder kroner. NTB skriver at begge planene ble overlevert til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på hans kontor tirsdag.

E24 skriver at Fenja-feltet bygges ut med unike rørledninger og mye stål fordi oljen inneholder en del voks. Feltet er likevel lønnsomt med en oljepris på under 40 dollar fatet, mener VNG.

Fenja-feltet skal kobles på Njord-plattformen som ligger omtrent 130 kilometer nordvest for Kristiansund, i Norskehavet.

Intensjonsavtalen med TechnipFMC gjelder EPCI (Engineering, Procurement, Construction and Installation), for SPS (Subsea Production Systems) og SURF (Subsea structures, Umbilicals, Risers and Flowlines).

LES OGSÅ: FMC nær Fenja-kontrakt 

10,2 milliarder

VNG Norge, som er operatør på Fenja, opplyser at de sammen med partnerne planlegger investeringer på 10,2 milliarder kroner i utbyggingen. Planen er å starte produksjonen i 2021. Beregningene viser at feltet inneholder om lag 100 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste olje.

Fenja-feltet

  • Fenja-feltet skal kobles på Njord-plattformen som ligger omtrent 130 kilometer nordvest for Kristiansund, i Norskehavet.
  • Feltet har fått navn etter jotuntrellkvinnen Fenja som sammen med sin søster Menja var de eneste sterke nok til å bruke en magisk kvern som kunne male hva man måtte ønske. På ordre fra kongen ble trellkvinnene satt til å male salt, og de kvernet da så mye at havet siden har vært salt.
  • Intensjonsavtalen med TechnipFMC gjelder EPCI (Engineering, Procurement, Construction and Installation), for SPS (Subsea Production Systems) og SURF (Subsea structures, Umbilicals, Risers and Flowlines).

KILDE: VNG Norge

Repsol er operatør på Yme-feltet og opplyser at de planlegger investeringer på i overkant av 8 milliarder kroner.

– Det forventes at norske leverandører vil stå for 70 prosent av leveransene, opplyser selskapet.

Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001, da det stengte på grunn av sviktende lønnsomhet. Deretter åpnet feltet opp igjen i 2007, men med en skandalebefengt plattform med sprekker i bærekonstruksjonen. Plattformen ble skrotet i 2016.

– Opprettholder aktivitetsnivået

Forventede investeringer for Yme-prosjektet var den gang 4,8 milliarder kroner, men kostnadene økte til over 14 milliarder kroner.

– Prosjektene vil bidra til å opprettholde aktivitetsnivået i industrien og vil skape lønnsomme arbeidsplasser og betydelige ringvirkninger i samfunnet for øvrig. Rettighetshaverne har lagt fram utbyggingsløsninger som utnytter allerede etablert infrastruktur og som gjør det lønnsomt å produsere de gjenværende reservene, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i en pressemelding.

Så langt i år har regjeringen mottatt ti planer om utbygginger på norsk sokkel med investeringer på til sammen 125 milliarder kroner. Ifølge beregningene fra selskapene vil dette føre med seg 100.000 årsverk.

Artikkeltags