Gå til sidens hovedinnhold

Ny avtale er gode nyheter for TechnipFMC

Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdag leverte VNG Norge planer for å bygge ut Fenja-feltet. Det er gode nyheter for TechnipFMC som har inngått en intensjonsavtale med VNG Norge om nettopp utbyggingen av Fenja-feltet.

Også Repsol leverte sin plan for gjenoppbygging av oljefeltet Yme.

Investeringene er på 18 milliarder kroner. NTB skriver at begge planene ble overlevert til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på hans kontor tirsdag.

E24 skriver at Fenja-feltet bygges ut med unike rørledninger og mye stål fordi oljen inneholder en del voks. Feltet er likevel lønnsomt med en oljepris på under 40 dollar fatet, mener VNG.

Fenja-feltet skal kobles på Njord-plattformen som ligger omtrent 130 kilometer nordvest for Kristiansund, i Norskehavet.

Intensjonsavtalen med TechnipFMC gjelder EPCI (Engineering, Procurement, Construction and Installation), for SPS (Subsea Production Systems) og SURF (Subsea structures, Umbilicals, Risers and Flowlines).

LES OGSÅ: FMC nær Fenja-kontrakt 

10,2 milliarder

VNG Norge, som er operatør på Fenja, opplyser at de sammen med partnerne planlegger investeringer på 10,2 milliarder kroner i utbyggingen. Planen er å starte produksjonen i 2021. Beregningene viser at feltet inneholder om lag 100 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste olje.

Fenja-feltet

  • Fenja-feltet skal kobles på Njord-plattformen som ligger omtrent 130 kilometer nordvest for Kristiansund, i Norskehavet.
  • Feltet har fått navn etter jotuntrellkvinnen Fenja som sammen med sin søster Menja var de eneste sterke nok til å bruke en magisk kvern som kunne male hva man måtte ønske. På ordre fra kongen ble trellkvinnene satt til å male salt, og de kvernet da så mye at havet siden har vært salt.
  • Intensjonsavtalen med TechnipFMC gjelder EPCI (Engineering, Procurement, Construction and Installation), for SPS (Subsea Production Systems) og SURF (Subsea structures, Umbilicals, Risers and Flowlines).

KILDE: VNG Norge

 

Repsol er operatør på Yme-feltet og opplyser at de planlegger investeringer på i overkant av 8 milliarder kroner.

– Det forventes at norske leverandører vil stå for 70 prosent av leveransene, opplyser selskapet.

Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001, da det stengte på grunn av sviktende lønnsomhet. Deretter åpnet feltet opp igjen i 2007, men med en skandalebefengt plattform med sprekker i bærekonstruksjonen. Plattformen ble skrotet i 2016.

Les også

Signerte avtale verdt fem milliarder kroner

 

– Opprettholder aktivitetsnivået

Forventede investeringer for Yme-prosjektet var den gang 4,8 milliarder kroner, men kostnadene økte til over 14 milliarder kroner.

– Prosjektene vil bidra til å opprettholde aktivitetsnivået i industrien og vil skape lønnsomme arbeidsplasser og betydelige ringvirkninger i samfunnet for øvrig. Rettighetshaverne har lagt fram utbyggingsløsninger som utnytter allerede etablert infrastruktur og som gjør det lønnsomt å produsere de gjenværende reservene, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i en pressemelding.

Så langt i år har regjeringen mottatt ti planer om utbygginger på norsk sokkel med investeringer på til sammen 125 milliarder kroner. Ifølge beregningene fra selskapene vil dette føre med seg 100.000 årsverk.

Kommentarer til denne saken