(Siste)

I uker med lav bemanning eller ved stor pågang kan roboter være løsningen for norske kommuner.

«Kari» har i løpet av kort tid blitt den ledende roboten på kommunale nettsteder, hvor innbyggerne på en enkel og rask måte kan spørre om det de måtte lure på. «Kari» svarer og viser brukeren dit hvor den ønskede informasjonen fins.

I forbindelse med vinterferien har Kongsberg kommune lært opp «Kari» til å svare på blant annet spørsmål om utlån av skiutstyr. Henvendelsene om dette har nemlig vært mange.

– Vi spurte utvikleren av denne roboten om det var mulig å få hjelp av «Kari» til å forenkle og forbedre informasjonsflyten angående utlån av ski og skiutstyr før vinterferien satte inn for fullt, og allerede dagen etter var roboten klar til å svare på spørsmål fra publikum, sier Kenneth Halland, som er leder for innbyggerkontakten i Kongsberg kommune.

Buskerud-kommunen var blant de aller første kommunene i Norge til å ta i bruk ny og innovativ teknologi i møtet med innbyggere og publikum, og det er i dag en rekke kommuner i landet som benytter denne løsningen.

Med kunstig intelligens og såkalt bot-teknologi er chatte-roboten i stand til å svare på de fleste spørsmål til kommunene.

– Vi har fått «Kari»på laget for å svare på spørsmål som er tilpasset publikums gjøremål i hverdagen. Dette betyr at mange ønsker informasjon og svar på kveldstid eller i helgene, sier Kenneth Halland.

Han tror at terskelen blir lavere for å spørre når man kan spørre Kari i stedet for å måtte plukke opp telefonen eller sende en e-post.

– Dette viser at kommuner kan løse lokale utfordringer ved å være innovative når det gjelder digital strategi og ny teknologi. Selv om dette er et lite digitalt steg i denne omgang, kan det raskt vise seg å bli et stort steg på vei inn i framtiden for norske kommuner. Det sier Richard Hovdsveen, forretningsutvikler i Sem & Stenersen Prokom, som sammen med Boost AI har utviklet «kommune-Kari». (ANB)