Elevene ved studielinja «Iinformasjonsteknologi og medieproduksjon» ved Kongsberg videregående skole har denne våren samarbeidet med Laagendalsposten for å lære mer om journalistikk. Det har resultert i åtte videoinnslag.

Bo Jean Chevis møtte ukrainske flyktninger på mottaket på Raumyr. Det var derimot ikke hans opprinnelige plan da han startet på sitt journalistiske prosjekt. Han opplevde derimot noe mange journalister opplever fra tid til annen – intervjuobjektene trakk seg en etter en. Da måtte han tenke helt nytt. Han forteller at språket ble en utfordring i møte med de ukrainske ungdommene.

Burger King eller McDonalds

Det er mange som selger fast food i Kongsberg, men foreløpig glimrer de amerikanske hamburgerkjedene Burger King og McDonalds med sitt fravær enn så lenge.

Edvard Sandvik og Mariel Ottersen tok turen ut på gata for å spørre folk. De fikk erfare at det ikke alltid er like enkelt å få folk til å stille opp.

– Det var vrient, forteller Edvard.

Også elevene Alan Kamil Walendzik og Petter Hervig Jonli gjorde seg sine erfaringer om hvor viktig det er å lage gode spørsmål som får folk til å gi gode svar tilbake.

Digital sikkerhet

Mange har fått erfare hvor sårbare vi har blitt i en digital verden. Stadig vekk hører vi om folk som er blitt svindlet på nett eller om venner på sosiale medier som har blitt utsatt for hacking.

Teodor Myrvold Velle og Linda Valeria Horn besøkte Kongsberg politistasjon for å høre om politiets råd og erfaringer:

Mens Peter Åmo Nesbakk og Marius Hvaal sjekket ut om folk hadde et forhold til tofaktorautentisering:

Kim Trier Aslesen og Kristian Løklingholm Johansen forteller at de gikk for et svært aktuelt tema som de hadde kunnskap om selv også.

– Det var interessant å finne de rette intervjuobjektene.

Kryptovaluta

Fabian Santana Burkhalter og Leo Friis Shaw gjorde som sine klassekamerater og valgte et tema de var nysgjerrig på:

Utekontakten

William Kauserud og Alexandra Pavlov Velikov intervjuet utekontakten i Kongsberg og Barbara Schmitt som representerer «Ung kultur».

– Psykisk helse er et viktig tema, sier William om hvorfor de gikk for dette prosjektet. Han sier hele prosessen har vært lærerik.

Takker for samarbeidet

– Elevenes interesse for journalistikk var relativt begrenset før vi satte i gang med prosjektet. Mange har virkelig strukket seg langt i å finne gode kilder til sine saker, og jeg synes de har grunn til å være fornøyde med sluttresultatene, oppsummerer faglærer Henning Tveito ved Kongsberg videregående skole, og legger til at vil alltids være forbedringspotensial:

– Videojournalistikk er et komplekst fagfelt, som krever at man har gode fotografiske, lydtekniske og journalistiske ferdigheter. I tillegg skal intervjuene og sakene bygges opp med riktig redigering, fortsetter han.

– Det har vært en god motivasjon for oss å vite at sakene skulle publiseres på nett for Laagendalsposten. Uten å smiske for mye, så synes jeg samarbeidet med Lp har vært strålende. Jeg vil gjerne takke for at vi fikk denne muligheten, sier Henning Tveito.