Det er snart seks år siden Oliver-Mathias Kongsgård Hansen tok turen til den første treningen til Silverdragon Muay thai, IL Skrim.

Kanskje var han ikke veldig optimist før den aller første treningen. Fra før hadde han testet ut både fotball, basket, håndball og snowboard.

– Jeg hadde prøvd mye, men fant ikke noe jeg likte og fikk det ikke helt til, sier den snart 19 år gamle Skrim-gutten.

Men denne desemberdagen for snart seks år siden, tok han sjansen på å prøve noe helt nytt og ble med fetteren på en thaiboksing-trening. Det tok ikke så lang tid før Olivier, som da gikk i 8. klasse, fant ut at han endelig hadde havnet på riktig hylle.

– Jeg følte mestring og at jeg hadde noe der å gjøre. Det var noe jeg ikke hadde kjent på før, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

To måneders treningsopphold

Tirsdag fikk Oliver, sammen med fem andre, penger fra Birger Ruuds minnefond tirsdag ettermiddag. Olivier fikk 40.000 kroner – noe han beskriver som et lite sjokk og en hyggelig overraskelse.

– Jeg setter veldig pris på det. Det er viktig at folk ser deg når du legger så mye tid i noe, sier Olivier, som satser på thaiboksingen for fullt.

Gaven fra minnefondet kommer godt med. 31. august reiser Olivier til Thailand på et to måneder langt treningsopphold, og pengene vil gå til å dekke utstyr og reise, forteller Olivier.

(Saken fortsetter under bildet)

Blod, svette og tårer – og ingen russetid

Det er snart seks år siden han startet med thaiboksing og Olivier har flere ting å være stolt av; han er norgesmester tre ganger, har sølv i EM og bronse i VM.

Det ligger ligger mye arbeid bak de imponerende prestasjonene.

– Det er blod, svette og tårer. Pappa sa at hvis jeg vil bli god, så må jeg ofre noe. Det har jeg gjort – og droppet blant annet russetiden, sier Olivier.

Han beskriver også treneren, Adisak Duangyay som veldig viktig, og en som både har brydd seg og pushet.

– Han er den beste du finner i verden.

Olivier forteller at før han begynte med thaiboksing, var han ikke så utadvendt. Han beskriver seg selv den gangen som «litt pysete» og følte selv at han ikke fikk til noe. Gjennom boksingen lærte han mye, blant annet å slå under kontrollerte former, teknikk, utholdenhet, respekt for andre – og ikke minst, den viktige mestringsfølelsen.

– Hva er målet ditt nå?

– En dag må jeg sikkert ta meg en utdannelse, men nå satser jeg for fullt på thaiboksingen. Det hadde vært veldig gøy å blitt verdenskjent, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

- En sykkel for nybegynnere

Det var flere som fikk penger fra Birger Ruuds Minnefond, en tildeling som foregikk på Skimuseet, Norsk Bergverksmuseet tirsdag ettermiddag. Minnefondet ble etablert i 2000 og forvalter nå rundt 3.000.000 kroner.

Hvert år drypper noe av avkastningen på idretten i Kongsberg - både enkeltpersoner, lag, foreninger, institusjoner og arrangementer. Blant de seks som fikk penger i år var NMK Kongsberg Motocross.

De 40.000 kronene skal brukes brukes på en nybegynnersykkel, forteller leder for NMK, Bård Konglevoll. Han vil at den nye sykkelen skal være for ungdommer.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi ønsker å tilby den aldersgruppa mulighet for å prøve seg på motocross uten at det blir så dyrt, sier Konglevoll.

Han legger ikke skjul på at motocross kan være en dyr aktivitet og tror nok det er en del som har lyst å prøve, men ikke har råd. Konglevoll sier han håper tilskuddet til den nye sykkelen kan gjøre det litt rimeligere for de som vil prøve.

Disse fikk penger fra Birger Ruuds minnefond

Styret i minnefondet vedtok at den 20. tildelingen av midler skal gå til:

  • Niklas Sukke (20.000 kroner)
  • Åsne Haavengen (25.000 kroner)
  • NMK Kongsberg Motocross (40.000 kroner)
  • Olivier-Mathias Kongsgård Hansen (40.000 kroner)
  • Kongsberg Wakeboardklubb (25.000 kroner)
  • Johs Bråthen Herland (30.000 kroner)

Det kom 29 søknader i år. Fondet har med årets tildeling tilført idretten i Kongsberg totalt 1.155.000 kroner til 54 mottakere.