(Drammens Tidende)

DRAMMEN/LIER: I påsken hygget Thore Olaussen (59) seg i Trysil med barn og barnebarn. Et avbrekk fra en tøff hverdag som skohandler. For skobutikker og klesbutikker er de butikkene som er hardest rammet av korona ifølge Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Se tabell nederst i saken

Tall som Virke selv har samlet inn fra skokjedene viser en nedgang på 34 prosent fra samme periode i fjor.

– Vi har tapt opp mot 200 millioner kroner som følge av koronaen og stengte butikker. Nå er butikkene nedstengt igjen, vel 60 av de 100 vi eier. Det er skikkelig skit med koronaen, sier Olaussen til Drammens Tidende.

Gjennom J A Magnussen Engros AS eier han 100 Eurosko-butikker.

Spart opp penger

I en tung motbakke på skitur forteller han at kjeden klarer seg, takket være god drift i mange år. Dermed har de spart opp penger som de nå tærer på.

– Hvor mye støtte har du fått?

– Det er fire millioner kroner, det.

Fjoråret var tøft, men nå ser det mye lysere ut. Han har fått på plass en nettbutikk og ikke minst har løsningen med «klikk & hent» ført til at flere handler i de lokale butikkene.

– Flere handler lokalt, men bruker nett. Da kan de hente varene, samtidig har du mulighetene til å bytte hvis skoene ikke passer. Det er faktisk med på å redde oss, så det ser bedre ut nå, sier skosjefen.

På kjøpesentre

De fleste butikkene til Olaussen er lokalisert i kjøpesentre. Her har han vært fornøyd med de smitteverntiltakene sentrene har gjennomført, både når det gjelder avstand og antall personer i butikken.

– Vil koronaen føre til varige endringer i folks handlemønster?

– Det skjer alltid en utvikling. Mange har vennet seg til å bruke nettet, men det vil fortsatt være behov for fysiske butikker.

– Vil du måtte legge ned butikker som følge av koronaen?

– Det skjer alltid noen endringer, leiekontrakter som utgår, nye muligheter som åpner seg, men vi har heldigvis hatt en økonomi som har gjort at vi har klart oss, sier Olaussen.

Virke har på bakgrunn av tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) om detaljomsetningen sett på varehandelen. Mens netthandel fortsatt går i været så er det flere bransjer som sliter. Sport hadde en voldsomt god januar med et lite tilbakeslag i juni, men sportsforretninger er blant dem som har klart koronaen best. Ikke minst fordi flere bruker norsk natur, ferierer i Norge og fordi treningssentre har måttet holde stengt.