Det var en innholdsrik samling med de beste kreftene innen folkemusikken representert. Ti ulike kurstilbud var satt opp for helgen, og nye bekjentskap ble stiftet, på tvers av kommunegrensene. Samlingen ble avsluttet med en heidundrende Sjokoladekappleik på søndag.

Barne- og ungdomssamlinga er rettet mot barn og unge i alderen 7 til 16 år, og er fra lørdag morgen til søndag ettermiddag. Hoveddelen av samlinga foregår i grupper med opplæring på hardingfele, vanlig fele, dans, kveding, munnharpe, langeleik, sjøfløyte, torader og slåttetromme. Det er også økter med felles opplevelser som nysirkus, svømming, fellesdans og utprøving av instrumenter.

Det er lagt vekt på å skaffe proffe instruktører til samlingen, så også i år. På hardingfele fikk hele 14 elever møte lærerne Øyvind Brabant, Tiril Eirunn Einarsdotter og Lajla Renate Buer Storli. Steinar Ofsdal underviste grupper i seljefløyte, Eirik Fuglesteg Luksengard hadde ansvaret for dans gjennom samlinga. Bjørn Sigurd Glorvigen, hadde fire elever i kveding, Kjell Tore Innervik seks elever på slåttetromme. Jon Inge Særsland, Lisbeth Haraldsen og Andrea Søgnen lærte bort munnharpe-, torader- og langeleikspel. Anders Lunden Herfoss sto for levende dansespel på torader gjennom hele helga.

Geir Berge Ottersen kurset deltakerne i nysirkus- aktiviteter som sjonglering og diablo. Lørdag kveld holdt instruktørene en feiende flott og morsom konsert for elevene, og søndag var det åpent hus med Sjokoladekappleik, der elevene framfører noe av det de har lært og får sjokolade som premie.

I alt 40 barn og unge deltok fra Viken, Akershus og Oslo. Av disse var rundt 15 fra Kongsberg, Jondalen og Numedal. Fra andre områder deltok blant annet åtte elever fra et talentutviklingsprogram på Majorstuen, Barratt Due musikkinstitutt. Samarbeidet med dette miljøet har blant annet ført til et nytt kurstilbud på slåttetromme med høyskolelektor Kjell Tore Innervik i spissen. To klassiske fiolinister fra instituttet prøvde seg for første gang på hardingfele denne helgen – med Brabandt som læremester. Det ga mersmak, og de ønsker å komme igjen neste år for å lære mer!

Det er alltid stas å møte andre jevnaldrende med samme interesser! Nye vennskapsbånd blir knyttet gjennom dans, musikkglede, lek og moro. Som Folkemusikkonsulent i Buskerud vil jeg understreke betydningen av å ta del i et slik fellesskap. Jeg vil på det sterkeste anbefale flere å benytte seg av dette unike tilbudet, som i utgangspunktet ikke krever forkunnskap om folkemusikk. Håper å se enda flere barn og unge fra Kongsbergregionen til neste år!

Buskerud Folkemusikklag, ved leder Veslemøy Fjerdingstad, er arrangør, i samarbeid med Folkemusikksenteret i Buskerud. Kurset støttes økonomisk av Viken Fylkeskommune, Rådet for folkemusikk og folkedans og Norsk Musikkråd/ KOMP.