(Telen): Guro Aspang er tidligere håndballspiller i første divisjon på Skrim Håndball Elite. Håndballkarrieren la hun litt på hylla da hun fikk fast jobb. I det siste har hun trent med damelaget på Notodden. Stian er ivrig spiller på Snøgg fotballag og Notodden håndballag. De har begge tatt lærerutdanningen her på Notodden.

Hjemmekjære

Både Guro og Stian er hjemmekjære personer. De hadde ikke en fastslått plan på at det var Notodden de skulle slå seg ned, men på grunn av utdanning ble det naturlig at det var her de skulle bo. I alle fall inn til videre. Samboerne fikk etter hvert fast jobb på hver sin barneskole på Notodden, som førte til at de ønsket å investere i noe eget.

Det startet med leie av leilighet, men så kom de tilfeldig over en boligannonse på Facebook.

Notodden kjøp og salg

– Boligen fant vi helt tilfeldig egentlig. Vi fulgte så klart med på boligmarkedet og boligprisene, men vi fant liksom ikke noe. En dag var jeg innom Facebook-siden «Notodden kjøp og salg» for å kikke litt. Det var da jeg så en annonse om at det snart skulle komme et hus for salg. Vi sendte en melding, og bestemte oss om å komme på visning.

Før kjøpet hadde de ringt banken, hvor de fikk nøye veiledning som blivende førstegangskjøpere av en bolig.

– De hjalp oss med veldig mye. Når man er ung, så er det ikke alltid lett å vite absolutt alt om boligkjøp og boligmarkedet. Sammen med banken fant vi ut av hvor mye vi kunne ta opp i lån, og hva som var en realistisk overkommelig sum vi kunne bruke på bolig.

Huset er en enebolig, og paret kjøpte boligen for 2,05 millioner. Boligen er på en flate og har en frittstående vedbod i hagen, garasje og en utvendig bod i forbindelse med inngangspartiet. Selve tomta er på 851 kvadratmeter og boligen så langt 117 kvadratmeter.


Spart mye

– For å få råd til dette huset, har Stian og jeg har spart en del egenkapital i løpet av årene på Notodden. Vi fikk hjelp av foreldrene mine til kausjonering og selve oppussingsprosessen innendørs er gjort på egen hånd.

– Det eneste vi har kjøpt nytt til dette huset av møbler er Stian sin 80'' TV og sofaen vår. Vi har fulgt med på tilbud med tanke på oppussingsredskaper og maling. Resten har vi kjøpt brukt på finn.no og Facebook, eller fått av familie. Alt er i god stand og ser helt nytt ut. Sånn sett har det vært en veldig rimelig oppussingsprosess.


– Gulvet er det samme som når vi kjøpte det, men vi har slipt det ned og gitt det en ny farge. På dette sparte vi også veldig mye penger. Nå ser det veldig flott ut. I gangen/TV-stua har vi benyttet oss av brukt parkett.

– Materialer er dyrt om dagen, så det er viktig at vi sparer det vi kan, forteller Aspang.

Salget foregikk privat, så de kontaktet et lokalt eiendomsfirma for å forsikre seg om at alt av papirer og kontrakter var riktig.

Mange planer

Paret legger stadig nye planer for renoveringen av boligen. Det er mye som skal gjøres, som for eksempel fornye kjøkkenet, pusse opp diverse rom, men det mest aktuelle er den 70 kvadratmeter store verandaen de skal bygge.


– Grunnen til at vi bygger den så stor, er at vi vil ha muligheten til å nyte sola hele dagen. Den verandaen vi hadde før vi reiv, var i veldig dårlig stand og vi fikk ikke så mye sol. Og så er vi jo veldig glad i å være med vennene våre og samles. Målet er at vi skal ha den ferdig til bluesen. Da skal vi invitere hele vennegjengen og kose oss. Et hårete mål, men vi er gira på å klare det, forteller en målbevisst Guro, som helt sikkert bruker vinnermentaliteten sin fra toppidrettskarrieren.

– Det var vel ikke planen å ha den så stor, men med mange arbeidsvillige sjeler i familien, ble den bare større og større, ler Guro.


Til å bygge får de mye hjelp av familien, og spesielt far Bernt Øyvind Aspang, som ifølge Guro går under tittelen «byggeleder i Rugdeveien 6». Han er i utgangspunktet utdannet lærer, men har lært seg mye om tømrerfaget via egen interesse og venner innen faget.

– Han har jo bygget hytta vår i Tuddal. Det er han som står for planleggingen, og så gjør vi bare som han sier. Pappa er vår guide slik at vi kan gjøre mesteparten selv. Det er veldig gøy og lære seg å renovere, forteller Guro.

Til å grave utendørs har de fått hjelp av bestefaren sin som er gravemaskinfører.

Traff nåløyet med nabolaget

Boligen ligger nesten øverst på Skogen og har utsikt over Tinnesmoen og Heddalsvannet. Går man ut av tomta på baksiden, kommer man rett på en tursti som kan føre de til Tinnemyra og Grotbekk på ca. 20 minutter. Huset ligger i et rolig nabolag, med både yngre og eldre huseiere. Paret har allerede stiftet vennskap med naboene, som også gjerne hjelper til med hva de skulle ha trang for.

– Vår nærmeste nabo er stadig innom og hjelper oss med ting. Det er vi superglad for. Det er mange som holder på med småprosjekter i nabolaget, så oppussing er litt i «vinden» her oppe nå.

– Vi kjøpte dette huset på grunn av potensialet den har. Plasseringen her er helt fantastisk. Også med tanke på hunden vår Balto som vi kan gå skogstur med rett utenfor døra. Jeg ser ikke for meg at flytter herfra med det første, smiler Guro.

Sommerferien skal de tilbringe på Notodden og i hytta på Tuddal. Og nå som paret har lovet vennegjengen via Telen at verandaen skal bli ferdig til blueshelga, blir det vel ikke så mye tid til ferie før etter august.