Negativ sosial kontroll angår oss alle. Det går ofte ut over unge kvinner i konservative muslimske miljøer, men det berører også mange mennesker i andre grupper. NRK Brennpunkts «Guds utvalde», har gitt oss et innblikk i hva som foregår blant annet i Jehovas Vitner.

Til deg som lever i en menighet, og som tviler på om det er den rette veien for deg. Kanskje er du også i ferd med å bryte. Vit at du ikke er alene – det finnes hjelp og støtte, både nå og etterpå.

Kanskje leser du dette innlegget i skjul, på skolen eller i pausen på jobb. Kanskje leser du infosidene til stiftelsen Hjelpekilden og sletter loggen etterpå. Kanskje er det noen i menigheten eller i familien som har nevnt NRK Brennpunkt denne uken.

NRK Brennpunkt viser i disse dager dokumentarserien «Guds utvalgte». I episode nummer to møter du jentene Ida og Louise. De har begge brutt med Jehovas Vitner. Historien er hjerteskjærende.

Etter år med streng religiøs lære, kontroll og konfrontasjon, forlot de Jehovas vitner. De forteller om såkalte «domsutvalg», hvor jenter i ungdomsskolealder utspørres om seksuallivet sitt. De forteller også om en praksis som de fleste av oss får vondt i magen av: å måtte bryte med familien sin.

I Jehovas vitner er det slik at dersom datteren din, sønnen din eller foreldrene dine bryter, så skal kontakten kuttes helt. Det sier noe om hvor sterke bånd slike menigheter og sekter kan legge på sine medlemmer. Men det forteller også om hvor mye frykt, savn og ødelagte følelser vi kan finne under overflaten.

Selv om det i denne saken gjaldt Jehovas Vitner, er de ikke alene om denne typen praksis. Skjebnene er blitt fortalt av tidligere lomelendere i sør, til læstadianere i nord.

De siste årene har vi heldigvis snakket mer om negativ sosial kontroll. Det er ulike former for press, trusler eller tvang som utøves for å passe på at enkeltpersoner lever i tråd med det gruppen ønsker. Mange forbinder dette kanskje først og fremst med konservative muslimske miljøer. Det handler om rammer for hva du kan si, tenke og gjøre som for de aller fleste av oss oppfattes som inngripende, nedverdigende og skremmende. Mye av det er ulovlig.

Dette kan ha store konsekvenser for den enkelte. Å bli utsatt for kontroll går på helsa løs. Om du velger å bryte, byr det på store livsomveltninger som gjør at psyken «må opp til eksamen». Det handler om den daglige tvilen. Det handler om påkjenningene for de som er i ferd med å bryte, eller som har brutt med menigheten sin. Og det handler om dem som sitter alene tilbake uten støtte eller familie å snakke med. Tvang og kontroll skader oss.

Vi må vise at vi står skulder til skulder med disse jentene, og med alle andre gutter, jenter, kvinner og menn i alle aldre som vil ut av den tvangstrøyen som negativ sosial kontroll utgjør.

Ida og Louise, og alle andre der ute, må vite at det finnes noen utenfor veggene til menigheten som står klare. Til å bekjempe overgrep og overtramp, tvang og negativ sosial kontroll. Til å gi god psykisk helsehjelp til dem som trenger det.

For å sitere Hjelpekilden som hjelper mennesker gjennom bruddprosesser: Et tegn på styrke er ikke å klare alt alene, men å innse at vi trenger mennesker rundt oss som kan gi den omsorg og respekt som vi trenger.

Vi er mange som står klare, enten vi er teologer, lærere, venner eller andre. Du kan slette loggen nå, men ikke glem dette.