Til klimastreikende barn og unge i Kongsberg

Fra myra på Toppen

Fra myra på Toppen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I vår erklærte politikerne i Kongsberg klimakrise. Så bra tenkte jeg, nå skal de ta klima og miljø på alvor også i Kongsberg kommune. Det lover godt for barna våre. Og kommunen har startet bra med en flott ny energiproduserende ungdomsskole. De mener noe, tenkte jeg. Men er det bare spill for galleriet? Tomme ord?

Nå i høst, lenge etter klimakrise-vedtaket bestemte kommunen seg for å tillate at det skal lages et nytt industriområde på myr og skogsterreng rett ved Madsebakken skole sin gapahuk, et område barnehagen og skolen bruker hele tiden. Tiltaket vil føre til utslipp av mange tusen tonn CO2, ettersom man skal ødelegge myrene og skogen i området. Om du leser planen vil du se at kommunen ikke har tenkt noe på klima når de lagde den. Eller skolebarna for den del. Klimakrise du liksom.

I tillegg forsvinner siste rest av sammenhengende skog mellom Gamlegrendåsen og Madsebakken – noe som kan forstyrre trekk for viltet i all framtid. Faktisk er dette siste lille sammenhengende skogsområde som ikke er delt av viltgjerder eller bruer mellom Hokksund og østsiden av Numedalslågen. Tiltaket kan ha stor påvirkning for viltet i hele regionen.

Dere som bor i Kongsberg og er opptatt av den flotte naturen rundt oss skal også vite at kommunen har tillatt ødeleggelse av et av de aller siste tjernene innenfor byggesonen. Bomstutjern som er en myr og et tjern med store karbonlager og viktige arter skal nå ødelegges. Raseringen av tjernet vil føre til enorme klimagassutslipp og større flomfare – litt av en gave til dere som nå er unge.

Nå som vi er inne i en tid med økt nedbør og mer ekstremvær vil myr og våtmark være viktig for å holde igjen flomvannet og forebygge skade. Myrene tar opp vann som en svamp, og slipper det sakte ut igjen til bekker og elver, og som damp. I tillegg verner våtmarkene oss mot skogbranner. Alt dette er gratis så lenge våtmarkene får ligge i fred. Sett i lys av dette er det merkelig at kommunen går videre med å bygge ned og ødelegge våtmark rett utenfor og delvis inne i byen som kunne ha dempet disse skadelige effektene. Alle vi som bor her må dekke de økte kostnadene for å reparere flomskadene som følge av slik uklok politikk, utbyggerne som tjener masse penger på dette kommer nok ikke til å bla opp.

Det er imidlertid håp. Hverken Toppen industriområde eller Bomstutjern er ennå bygget ut. Begge områdene ligger mer eller mindre intakte fortsatt. Samtidig har kommunen allerede store områder ledig for industrien, områder som er klare for utbygging. De trenger ikke dette intakte naturområdet for å sikre industrien, og de trenger ikke å ødelegge våtmark i byen for å bygge boliger. Vi har da nok berg og stein å bygge på i Kongsberg.

Kommunens lite gjennomtenkte planer er heldigvis ennå bare på papiret, og de kan stoppes om politikerne mener det de sier. Politikerne kommer imidlertid ikke til å gjøre noe med dette før vi som bor her sier ifra at vi forventer at de tenker på dem som kommer etter seg. Jeg oppfordrer alle med lokal klima- og miljøinteresse om å si ifra til kommunen. Møt gjerne opp hos ordføreren og protester!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.