Nå kan det være glatt

Med høstferien kommer ofte et værskifte med vind og regn i lavlandet og snøfall i fjellet. Kombinasjonen av høstvær og økt trafikk, som følge av skoleferie, gjør at risikoen for ulykker øker.

­– Vær forberedt på frost og glatte veier hvis du skal til fjells. Det første du bør gjøre er å skifte til vinterdekk. Ta det med ro, ikke ta unødvendige sjanser og hold oppmerksomheten på trafikken, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen til alle som skal på høstferie.

Les også:

Følg høstferietrafikken 

Bruk refleks

Ruskevær og mørke kvelder påvirker sikt og føre. Det stiller enda høyere krav til oss sjåfører. I tillegg stiller det krav til at fotgjengere og syklister tar på seg refleks og lykt.

– På våte og glatte veier kan bremselengden være hele fire ganger lengre enn på tørr asfalt. Da er det viktig å kunne se fotgjengere og syklister i god tid for å kunne reagere. Alle som ferdes ute i mørket bør bruke refleks eller lykt, avslutter Bård Morten Johansen.

 

Tips til en sikker høstferietur

1)       Kjør etter forholdene. Høstmørket har kommet og veiene kan være glattere enn du tror.

2)       Skal du til fjells? Bytt til vinterdekk og kjør etter forholdene

3)       Senk farten og hold avstand til bilen foran

4)       Sjekk værmeldingen og vær forberedt.

5)       Ikke stress selv om det er mye trafikk. Det viktigste er at dere komme trygt fram og kan nyte høstferien.

6)       Se opp for dyr på, og langs veien

Se opp for dyr i veien

Viltdyrene vandrer mer om høsten og risikoen for å møte et dyr på ville veier er større enn ellers. I tillegg er det ekstra vanskelig å oppdage dem i tide i høstmørket.

– Sammenstøt med dyr er noe mange frykter i trafikken, og de kommer alltid brått på. Det gjelder å følge godt med på kjøreturen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Et varselskilt er satt opp for en grunn, nemlig at det er større fare for at dyr kan komme ut i veien. Likevel er det altfor få som setter ned farten og skjerper oppmerksomheten når de passerer et fareskilt.

 

Mange omkomne i september

Tall fra Trygg Trafikk viser at det omkom 17 personer på veiene i september. Det er over dobbelt så mange sammenlignet med samme tid i fjor. I tillegg ble flere hardt skadd i en måned med flere alvorlige ulykker.

– Vi ser dessverre en økning i antall drepte i september. Én som omkommer i trafikken er én for mye, og vi har langt igjen til visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, sier Bård Morten Johansen seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Disse fylkene har høstferie fra uke 41

Uke 41: 8.–12. oktober 2018

  • Hedmark
  • Hordaland (utenom Odda)
  • Møre og Romsdal
  • Nordland –#8212; Bare fri 10.–#8212;12. oktober.
  • Rogaland
  • Sogn og Fjordane
  • Telemark
  • Trøndelag

LES OGSÅ: