Verket ble urframført under Ultimafestivalen 2016, med Oslo Filharmoniske Orkester dirigert av Cathrine Winnes med solist Ellen Ugelvik.

Sterk begrunnelse

Her er begrunnelsen for nominasjonen:

Pianokonserten er en blanding av konsert, performance, kunstteoretisk foredrag og politisk propaganda. Et verk som observerer seg selv utenfra og slenger ut historiske og litterære referanser til alle kanter.

Reinholdtsen kombinerer bruk av forskjellige medier med lyd og videoprojeksjoner av selvironiske livesendinger fra bakscenen og tidligere forestillingsreferanser, med et tradisjonelt orkesteroppsett av et tilsynelatende upåvirket orkester og en kjempende solist.

Solisten er først forvist til bakscenen, mens et selvspillende piano på scenen tar hennes rolle. Når hun etter hvert får innpass ved flygelet, er musikken repetitiv og aggressiv før rollefiguren «solisten» kryper under instrumentet og ender konserten med å skjære av seg fingrene, direkteoverført på storskjerm fra under flygelet.

Verket er en kombinasjon av tradisjonelt orkestreringshåndverk på høyt nivå blandet med dadaisme og performance med mål om å overskride og harselere med grenser og oppfatninger.

Reinholdtsen (f. 1972) utfordrer de tradisjonelle formene, samtidig som han forblir den respektfulle og kjempende komponisten som leter etter sin musikalske «ånd». Reinholdtsens musikk har utviklet seg i ekstreme performative retninger, og særpreges av at den rene musikken iblandes diverse ikke-musikalske uttrykk.

Konkurranse

Tolv verk er nominert til Nordisk råds musikkpris 2020 for sitt høye kunstneriske nivå. Her finner vi popalbum, filmmusikk, symfonier og konserter som er skapt av musikere fra tre generasjoner. Nominasjonene ble offentliggjort under en digital direktesending fra London og København 16. juni.

Vinneren av Nordisk råds musikkpris 2020 presenteres 27. oktober under en prisseremoni i Reykjavík i forbindelse med Nordisk råds sesjon. Vinneren mottar prisstatuetten «Nordlys» og 350.000 danske kroner.

Nordisk råds musikkpris, som har blitt delt ut siden 1965, skal hedre skapende og utøvende musikalsk virksomhet på høyt kunstnerisk nivå. Annethvert år gis prisen til et verk av en nålevende komponist, og annethvert år går prisen til enkelte musikkutøvere eller grupper. I år gis musikkprisen til et verk av en komponist.