– Noen vil sikkert være litt skeptiske, men teknologien er utprøvd og her ligger det store muligheter i framtida, sier daglig leder i Sigdal Utvikling, Per Arne Lislien. Selvkjørende busser har vært prøvd ut i byer. Nå står landsbygda for tur og først ute er de i Sigdal og Eggedal. Helt førerløs blir den ikke under prøveperioden som strekker seg over tre måneder. Det vil være en vert med om bord. Det skriver Bygdeposten.

I dag, tirsdag kom doningen til Eggedal. Den har tidligere gått i «rute» inne på Teknologiparkens område i Kongsberg og det er gjennom Sigdals tilknytning til Kongsbergregionen og det innovative teknologiske miljøet der at de nå får teste ut bussens egenskaper og muligheter til og med på fjellet.

Kongsberg har tidligere hatt en liten og gul buss kjørende mellom Kongsberg knutepunkt og Kongsberg Teknologipark. I tre år kjørte den, før pengene tok slutt, og prøveperioden var over lille julaften i fjor.

Bussen kjørte 12.000 kilometer, og 4.100 passasjerer testet bussen. Som oftest kjørte den selvkjørende bussen med operatør, men i mai i fjor kjørte den helt uten operatør på deler av strekningen til linje 450 på Kongsberg.

Skal trene på ruta

I de kommende dagene skal bussen lære seg ruta mellom handelslaget og Eggedal Eldresenter. Ved hjelp av avansert teknologi skanner den ruta ned til minste millimeter.

– Det er to ting vi ønsker å teste ut nå. Det ene er selvkjørende busser og frakting av passasjerer og det andre er å bruke slike busser som en del av en framtidig velferdsteknologi. Derfor prioriterer vi ruta ned til eldresenteret. Der kan beboerne stig om bord og bli fraktet opp i sentrum og butikken, sier Lislien.

Han tror det ligger uante muligheter innenfor dette området framover. Man kan tenke seg at slike busser kan brukes til å frakte ut medisiner og mat. Hente eldre som skal til legen eller butikken, for å nevne noen mulig bruksområder.

Framtidas kollektivtilbud?

Lislien tror førerløse busser kan være framtiden innen kollektivtransport i grisgrendte strøk. Det er i dag under utprøving selvkjørende busser med helt normal størrelse.

– Selvkjørende busser som går faste ruter og som kan bestilles hjemme tror jeg er framtiden. Kostnadene går ned og det vil gi et mye bedre kollektivtilbud ute på landsbygda enn det vi opplever i dag. Vi kommer også til å teste den ut i fjellet og vi kommer til ha en testperiode i Krødsherad, med ei rute mellom Kryllingheimen og Kiwi på Noresund, sier Lislien.