Gå til sidens hovedinnhold

Typisk norsk?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange av oss husker nok statsminister Gro som i nyttårstalen sin hevdet at "-det er typisk norsk å være god»! Ordene er tolket i mange retninger. Noen har foreslått at det kan være typisk norsk å være selvgod. Ibsen var også inne på dette,. det er viktig å være seg selv, men ille er det å være seg selv NOK.

Det begynner å bli ganske få som opplevde siste verdenskrig. Jeg husker den svært godt. I de årene bodde vi i Oslo. Det var mye som kunne skremme en liten gutt. Flyalarm om natta, bombing, soldater med gevær i gatene, og en bror som kom på Grini. Og så var det ganske lite mat.

Men noen ville hjelpe! Jeg husker «svenskesuppa» som vi fikk utdelt på Bislett stadion. Vi sto i lange køer, med skjei i hånda, for noen øste opp deilig varm suppe til oss. Og det var «danskepakker! Pappesker som inneholdt gode ting det ikke var mulig å få tak i på våre kanter. Dette var nok med på å berge mange av oss som var små og undervektige i de dager. Etter krigen fikk jeg komme på et 3 ukers opphold hos en elskelig familie utenfor København. Der var det mye god mat og omsorg. Og bror min fikk gratis studieplass på Universitetet i København, med utdannelse til lege.

Vår lille familie kunne aldri glemme denne hjelpen fra Sverige og Danmark. Jeg føler at vi enda står i en slags takknemlighetsgjeld til våre broderland. Typisk norsk å være god? Ikke selvgod, håper jeg.

Det er vondt å høre når norske journalister stiller ekle spørsmål til myndighetene i Sverige, fordi det dør mange der.
Burde vi ikke heller tilby hjelp? Det er svært få land som har så mye «pæng på bok". Og litt i samme gate: La oss ikke glemme barna i Morialeiren i Hellas! Flere andre land vil hente barn og unge ut av de fryktelige forholdene der. Så langt ikke Norge.
Tross lysende klare argumenter fra personer som selv har arbeidet i leiren. Viktig å være god! Viktig å være seg selv!
Men aldri seg selv NOK!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.