– Ett nytt perspektiv: Livet etter obligatorisk skole

Det er mange som uroer seg for framtida.

Det er mange som uroer seg for framtida. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tredjeklasse i videregående er litt som å gå planken av et sjørøverskip. Fremtiden er et urovekkende mørkt, ukjent hav under føttene våre.

DEL

Voksenlivet kommer brått på etter tredjeklasses eksamener, men den er på langt nær så skremmende som de fleste skal ha det til.

Emma Sofie Løchen (20) deler noen av erfaringene hun gjorde seg da hun dro ut for å studere medievitenskap på NTNU i Trondheim.

 

Valgets kval

Det er ofte mange som er usikre på er hva de skal studere. Emma presiserer at man burde ta en sjanse, og ikke bare velge det som er tryggest.

– Jeg er glad for at jeg tok sjansen på å studere medievitenskap, siden dette opprinnelig var min plan B, forteller hun.  

Jorunn Hesjedal (46), rådgiver ved Kongsberg videregående skole, observerer at mange bekymrer seg over yrkesvalget. Hun forteller at det er lurt å bruke god tid til å reflektere over hva man trives med og interesserer seg for. Og undersøke hvilke yrker og utdanninger som finnes i forlengelsen av dette.

– Det kan man gjøre på flere måter. Både ved bruk av gode nettressurser som for eksempel Utdanning.no og Samordnaopptak.no, eller i samråd med en karriereveileder.

Emma Sofie minner om at det er viktig å gjøre seg opp noen meninger før søkefristen kommer. Russetiden kommer jo rett før man skal søke skole. Da tenker man ikke så mye på fremtida, og søkefristen kommer veldig brått på.

– Det er viktig å ha visse planer og ønsker for hva og hvor man vil, videre i livet. Det er viktig å ikke glemme fremtida i russetida! forteller Løchen.

Les også: VampyrVidar

Hvordan finansiere utdanningen?

En annen ting tredjeklassingene frykter, er selvfølgelig studielånet. Hesjedal forteller at så snart man har fått skoleplass, kan man søke lån via Lånekassens nettside. I tillegg kan man sjekke Legathandboken for stipend og legat utenfor Lånekassen.

Hesjedal fortsetter:

– For studier i utlandet, har ANSA dessuten en kjempefin oversikt over ulike stipender på sine nettsider. Det kan være verdt tiden å sjekke slike muligheter, særlig hvis man skal studere i utlandet, der skolepenger gjerne fordyrer utdanningen.

– Det hjelper også å ha en deltidsjobb ved siden av, tipser Løchen.

– Jeg hadde deltidsjobb på bensinstasjon der jeg jobbet ganske mye, men det er jeg glad for at jeg gjorde.

Hun forteller videre at man burde bestemme seg på forhånd om man har tenkt å skaffe seg jobb eller ikke. Det er kamp om jobbene, men det er ikke verdens ende om du ikke sikrer deg arbeid. 

 

Om ansvar og selvstendighet

Løchen forteller at når man flytter for seg selv får man et nytt perspektiv på livet. Ikke bare det praktiske ansvaret som å planlegge middager og vaske klær; man ser at verden er mye større enn bare byen man vokser opp i.

Man blir mer voksen, man lærer å stå på egne bein, ser verden med et mer modent og voksent syn. Både dette, og sine nye kunnskaper om klesvask, er ting hun tar med seg videre i livet.

 

Les også: – Det er en grunn til at filmen har 15-årsgrense

  Har forsket på spillavhengighet blant 10-åringer, én ting går igjen hos dem som blir avhengige

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken