Eskil driver nettsiden «Solutionguides» som han har bygget selv fra bunnen av. I bedriften jobber Eskil med datahjelp. Nettsiden startet som «hjelpesiden» i 2014 og var kun en hobby før han for ett år siden bestemte seg for at han ville ta det til neste steg. Han ville tjene penger på det han interesserte seg mest for, og opprettet et enkeltmannsforetak.

– Først trodde jeg det bare var å logge seg inn på Altinn og sende inn søknad, men så lett var det ikke. Først måtte jeg sende inn egen søknad til fylkesmannen, siden jeg er under 18, og så måtte jeg søke til Altinn. Av den grunn tok det litt tid før alt ordnet seg, sier han.

Vil hjelpe andre

Eskil ønsker å bruke sine egne kunnskaper for å hjelpe andre som har trøbbel og trenger hjelp med data, for en rimelig penge.

– Da jeg var liten satt jeg alltid på fanget til mamma og fulgte godt med på hva hun gjorde på datamaskinen. Jeg fikk lov til å håndtere en datamaskin i tidlig alder, så det er noe jeg har holdt på med og interessert meg for hele livet, forteller han.

Den selvlærte dataentusiasten utfører jobbene på flere måter. Noen ganger reiser han ut til kundene, mens andre ganger kommer kundene til han. I tillegg kan han sitte hjemme og koble seg opp på deres datamaskiner.

Viktig å starte tidlig

Eskil sier det var viktig for han å starte opp med firma så tidlig. Mens andre ungdommer gjerne tar jobb i butikker eller bensinstasjoner, ville han prøve å skape noe eget som han kunne tjene penger på.

Han bor fortsatt hjemme hos sin mor, og går på skole på Kongsberg, så noen ekstra kroner kommer alltids godt med. Han drømmer om at bedriften kan bli såpass lønnsom at han etterhvert kan leve av den. Men allerede nå har han merket at det å drive sin egen bedrift ikke bare er noen dans på roser.

– Det verste med å bygge bedriften er definitivt regnskapsføringen! Det er ikke lett, og det er veldig mye å holde styr på. Regnskapet er ikke så veldig stort enda, men jeg vil jo selvfølgelig ha alt riktig! Hvis jeg i fremtiden skal ansette folk, vil uten tvil en regnskapsfører være den første, ler han.

UNG vurderer 2016

Vil du starte bedrift?

Eskils beste tips for den som kunne tenke seg sitt eget firma, er at man leser seg opp om bedrifter og ansvaret som følger. Det er også lurt å prate med andre folk som har erfaring. I tillegg er det viktig å lære så mye som mulig hele tiden, og ta vare på dokumenter i et godt system.

– Om å starte en bedrift er noe du virkelig brenner for, er det noe jeg anbefaler, men man må også tenke på at man binder seg til et arbeid som må gjøres, avslutter han.

Les mer UNG her