Gå til sidens hovedinnhold

– De fleste av barna har opplevd vold

Artikkelen er over 4 år gammel

Massasjetimen din kan betale et års utdanning for 14 barn.

Søndag 26. mars klokka tre på natta startet en livsopplevelse for avgangsklassen på IB-linja på Kongsberg videregående skole. De la da ut på en spennende reise mot Sør-Afrika.

Besøkte barnehjem

Etter en 12 timer lang flytur landet de i Sør-Afrikas største by, Johannesburg, hvor de oppholdt seg i en dag. turen gikk da videre til et barnehjem kalt Botshabelo. UNG har pratet med tre IB-studenter, Andrea Eiken (17), Elena Teigen (17) og Eline Grantangen (18). Imponert forteller de om en rik europeisk familie, som solgte huset sitt og ga opp alt for å drive dette barnehjemmet som nå er fylt med 80 barn som bor der, og 80 barn som går på skole.

– Barna var bestandig fulle av energi, klappet og danset veldig mye. Nesten alle barna har opplevd en form for vold, voldtekt eller andre traumatiske opplevelser, pluss at nesten alle hadde hepatitt eller var HIV-smittet, men dette merket vi ikke på barna og visste ikke noe før lederne fortalte det senere, forteller Eline.

Det bodde alt fra spedbarn til voksne på barnehjemmet. Noe som også imponerte Andrea, var at ledelsen hadde full kontroll på hvem alle var.

– Jeg kunne si; lav gutt i førsteklasse, og lederne kunne med en gang fortelle navnet til gutten og alt om han.

Disse trener opp til 20 timer i uka

Store inntrykk

Fem dager senere gikk turen videre. Da besøkte de en landsby, og en familie som hadde mistet alt det lille de eide i en påsatt brann. 8 personer brukte kun 20 minutter på å rive ned og rydde bort det som var igjen av hjemmet etter brannen, noe som viser hvor lite de faktisk har.

At de var forberedte på å møte fattigdom legges ikke skjul på, men det gjør fortsatt noe med samvittigheten. Det fortelles at det ikke er like gøy å bruke 700 kroner på massasje, når man vet at et barn kunne fått et år utdanning med kun en liten femtilapp av den summen.

– Det vi sitter igjen med er nok at vi er mer takknemlige for det vi har. Vi ble satt på en liten prøvelse ved å ikke ha varmtvann de første 3 dagene under oppholdet, og når vi da fikk varmtvann den fjerde dagen var vi så glade og takknemlige. Det gjorde oss mer observante på å faktisk sette pris på det vi har, sier Eline.

– Det jeg kommer til å huske best fra denne reisen er at vi hadde med oss klær vi skulle gi til barna, så vi satt opp en «butikk», så barna fikk muligheten til å shoppe. Hvor stolte barna var av å vise frem sine nye klær til hverandre var helt ubeskrivelig å se, avslutter Elena.

Les mer UNG her

Ikke gjør som alle andre

Kommentarer til denne saken