Ukas anbefaling: Ulovlig strømming av filmer og serier

GJØR DU NOE ULOVLIG? Mange tenker seg ikke om før de laster ned filmer og serier ulovlig.

GJØR DU NOE ULOVLIG? Mange tenker seg ikke om før de laster ned filmer og serier ulovlig. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Er du kriminell? Folk flest vil ikke stjele fra butikker fordi det er et åpenbart lovbrudd, men tenker seg ikke om to ganger før de klikker seg inn på nettet og ser filmer og serier på ulovlig vis. 

DEL

Reglene for hva som er lovlig og ikke lovlig om strømming av filmer og serier på nett er uklare for de fleste. I hverdagen tenker man kanskje ikke over at man bryter straffbare lover når man setter seg ned for å se en film på en gratis-side på nettet. Det er lett å tenke at man ikke er den eneste som bedriver ulovlig nedlasting, og man kjenner få som faktisk har blitt straffet for dette, men det bryter fortsatt med norske lover.

Det er ulovlig å legge ut og laste ned innhold beskyttet av opphavsrett, men det skal være lovlig å strømme filmer og serier på nett.

Et lovforslag som kom i april 2017 forbød alle fra å strømme og å bruke åndsverk som var «åpenbart» ulovlig publisert på internett for allmennheten. Denne loven ble ikke behandlet eller godkjent, så strømming på nett er lov inntil videre.

Reglene for strømming og «fildeling» kan være vanskelige å skjønne og lette å bryte. Dommer for ulovlig nedlasting og fildeling kan imidlertid komme som bøter mellom 4 tusen og 10 tusen kroner, og fengselsstraff på mellom 45 og 90 dager.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken