– Ungdom tjener penger på «SugarDating-tjenester»

Ulovlig: «Roy» benytter seg av «SugarDating-Tjenester» med ulovlig profil.

Ulovlig: «Roy» benytter seg av «SugarDating-Tjenester» med ulovlig profil. Foto:

Av

Gutter og jenter i tenårene har valgt å trosse etiske grenser ved å melde seg inn i «SugarDating-tjenester» for å få penger.

DEL

Såkalte «SugarDating-tjenester» blir stadig mer utbredt blant mindreårige i Kongsberg-området, etter det vi har erfart. Ifølge kriminalsjef Morten Ole Pedersen ved Kongsberg politikammer, vet politiet lite om hvor utbredt det egentlig er i Kongsbergområdet.

Vi har hørt ekstreme rykter spre seg på skolene, tatt dem på alvor og sporet opp ledetrådene. Ut fra ledetrådene har vi tatt kontakt med tre ungdommer som vi vet har utnyttet «SugarDating-tjenestene». De har fortalt oss hvorfor og hvordan de har valgt å lage falske og lovlige profiler på slike nettsider.

Falske profiler

To mindreårige gutter har laget falske profiler der de har utgitt seg for å være mindreårige jenter. De har for sin egen sikkerhets skyld valgt å stille anonyme. Vi har gitt dem navnene «Roy» og «Kim».

– Jeg ga meg først ut for å være en gutt for å få penger fra eldre damer, men det var ikke like enkelt, sier «Kim».

– Derfor lagde jeg heller en falsk profil med bilder av andre jenter. Drøye to timer etter jeg ble verifisert hadde jeg fått 117 meldinger fra menn over 40 år. En av dem spurte blant annet om vi kunne prate sammen på meldings-appen «Kik». Her lagde jeg en falsk profil så jeg kunne fortsette å snakke med ham. Etter to uker hadde jeg tjent litt over 2000 kroner.

– En venninne fortalte meg om SugarDating-tjenestene og sa at det var lettjente penger. Derfra kom ideen om å lage en profil, der jeg utga meg for å være en jente på 16 år. Jeg tok bilder av en veldig pen jente fra en annen by som jeg selv kjenner. Bildet brukte jeg til å lage en falsk profil med et falskt navn. Menn på nettsida kontaktet meg via meldingstjenesten på nettsida og ba om «litt mer». Da begynte jeg å sende nakenbilder av andre jenter som jeg fant, eller tidligere har fått tilsendt og til de som ba om det, sa jeg at vi kunne møtes etter hvert, forteller «Roy».

LES OGSÅ: Dette våpenet er blitt oppbevart i tusenvis av hjem

LES OGSÅ: Vil ha skibru over E134

Tjente 5000 kroner på en måned

«Randi» er en mindreårig jente som har opprettet en lovlig profil på en slik nettside.

– Jeg trengte penger, så jeg lagde en profil.

– På profilen ble jeg kontaktet av en del menn. De var mellom 30 og 45 år, og de har ofte en del penger. Oppgaven min ble egentlig bare å snakke med dem.

Hun forteller at noen av de etter hvert ble masete.

– De ba meg sende nakenbilder og undertøyet mitt til dem, men jeg skjønte at det var ikke nødvendig for å tjene penger og det gjorde meg samtidig ukomfortabel.

– De var ensomme og jeg fikk en del penger uten noen tjenester utover det.

–Til sammen tjente jeg 5000 kroner forrige måned, forteller hun.

«Roy» forteller at de fleste mennene som kontaktet ham var over 40 år, med både barn, familie og i enkelte tilfeller også barnebarn.

– Jeg lagde en falsk historie for å få mer penger, sier «Roy».

– Jeg sa jeg var 16 år, hadde sluttet på skolen og hadde et barn. Jeg sa jeg trengte pengene for å forsørge barnet mitt ettersom jeg bodde alene. Jeg sa at jeg trengte penger til alkohol, slik at jeg kunne ha bedre sex med mannen, ettersom samtalene våre ofte dreide seg om sex. Derfor spilte mye på det kortet. Jeg sa blant annet at «jeg vil slikke pikken din, daddy» til en av mennene. Det så ut til å fungere.

Jeg hadde profilen i to uker og tjente 3000 kroner på å bare snakke med en mann.

«Kim» har bekreftet at han ikke ønsker å fortsette med dette.

– Det er for sjukt ass, forteller han oss.

«Roy» derimot, sier at han ikke har noe imot å bruke nettsiden dersom han trenger penger til materielle goder.

Sjokkerende

Sosialrådgiver ved Maurits Hansen og Aaslandsgate på Kongsberg videregåendeskole, Eli Jårån Hovda (39), sier at hun er bekymret for ungdommene innblandet i saken og for det generelle ryktet ungdommene kanskje pådrar seg.

– Det er trist og ikke minst sjokkerende at ungdom velger å tråkke langt over streken på den måten bare for å tjene penger, sier hun.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor noen gjør slikt. Jeg tror at presset ungdom har på seg er avgjørende. Derfor er det jo alltid tilfredsstillende med raske penger slik at man kan lettere kan følge opp det sosiale presset. I denne saken virker dessverre etikken foran presset for å skaffe penger til klær, alkohol og andre materielle verdier som bidrar til statusen. Frykten for å havne «utenfor» er større enn moralen.

– Jeg er redd for at saken setter ungdom i dårlig lys, for de er så mye bedre enn mange skal ha det til, sier hun.

– Jeg har klokkertro på ungdommen, men det vil jo alltid finnes kyniske mennesker overalt som utnytter ungdommens situasjon. Derfor må vi voksne huske det massive presset dagens ungdommer møter.

LES OGSÅ: Tidligere bankmann forstår ikke bankbrev

LES OGSÅ:  Såpeglatte veier

LES OGSÅ: Kjørte motorsykkel inn i fylkestingshallen

Artikkeltags