Gert Nygårdshaug skrev den norske folkefavoritten «Mengele Zoo» i 1989. En bok jeg anbefaler til alle unge på det sterkeste. Jeg anbefaler den faktisk så mye at jeg tør å påstå at mitt mål i år er å få flest mulig til å lese den.

Vi har ofte en tendens til å gå forbi bøker som ikke er nylig publiserte, men selv om «Mengele Zoo» ble publisert for 27 år siden, er den fortsatt like viktig, om ikke enda viktigere den dag i dag. Dessverre.

Boka handler om gutten Mino, som bor i regnskogen i Latin-Amerika. Han lever et enkelt liv og samler på sommerfugler, helt til helikopterne kommer og ødelegger alt han har kjært. Han blir tvunget ut i en verden han ikke kjenner, helt alene, og gjør alt han kan for å oppnå rettferdighet igjen.

Mino verdsetter jordkloden over mennesker, og bestemmer seg for å kjempe for den, noe vi alle burde ha gjort for lenge siden. Denne boka inspirerer så utrolig mye. Den viser at vi alle kan gjøre noe, at vi kan opptre som store selv om vi er små. Og den har potensialet til å overbevise en hel ungdomsgenerasjon om det samme.

Les også: Spenning i hverdagen