Gå til sidens hovedinnhold

Mister muligheten til fritt skolevalg

Artikkelen er over 5 år gammel

Elever i Kongsberg har tidligere kunnet velge videregående skole i Buskerud. Nå er dette slutt.

Magne Haraldstad, er rådgiver på Tislegård ungdomsskole i Kongsberg. Han hjelper Thomas Lande (15) med å velge videregående skole. Nå er det en ekstra ting Magne må ta stilling til i denne prosessen. For i desember vedtok fylkestinget at prinsippet om fritt skolevalg skal overføres til det motsatte, nemlig nærskoleprinsippet.

Får ikke velge fritt

Thomas skal over på videregående skole etter sommeren. Han er aktiv svømmer og har vurdert å søke på toppidrett i Drammen.

– Nå blir det kanskje en avtale om et eget tilbud for svømmere på Kongsberg, sier Thomas.

Hvis det blir innført, gjelder nærskoleprinsippet som fører til at Thomas ikke kan søke i Drammen der svømmelinja er mer etablert.

Nærskoleprinsippet

Nærskoleprinsippet gjør at de som kunne tenke seg å velge en skole utenom de i nærheten, ikke har mulighet til det. For dersom skolen i ditt distrikt gir deg de samme tilbudene som en skole du kanskje heller ville foretrukket, er du nødt til å søke på den i ditt distrikt. Det gir elever rundt nærskolene en absolutt førsterett til skolen uten at elever fra andre distrikter går foran.

– Nærskoleprinsippet gjør det vanskeligere for elever uten spesielle behov å bytte skole, sier Magne.

– Og dessuten er det ikke alle som er klare til å pendle fram og tilbake eller eventuelt flytte, legger han til.

Fritt skolevalg

Er ganske presist det motsatte av nærskoleprinsippet. Meningene om fritt skolevalg er delte.

– Når elever har sjansen til å velge fritt mellom alle skolene i Buskerud, faller avgjørelsen fort på store skoler i store byer, sier Magne.

– Numedal VGS er et eksempel på at interessen for store skoler er større enn interessen for de små. I lengden vil dette gå ut over kvaliteten og økonomien til de mindre skolene. Det vil konsentrere mengden elever rundt de større byene, og det vil få konsekvenser for lokalsamfunnet rundt de mindre.

– Ikke så bra altså?

– Nei, men det har jo sine positive sider også, sier Haraldstad, for det øker jo kvaliteten til de større skolene.

– Men hva med elevene da? Hva tror du er best for dem?

– Jeg tror noen elever har veldig godt av å skifte miljø. Det er derfor bra med valgmuligheter uten å måtte få spesialbehandling. Elever med spesielle behov slipper da en unaturlig overgang til en ny skole.

– Elever som Thomas, som kanskje sikter etter en idrettsskole, kan jo også ved fritt skolevalg sikre seg en plass på en av skolene der elever gir gode tilbakemeldinger.

Kommentarer til denne saken