Håper dette er noe vi kan fortsette med

Marte Moen, Thea Sofie Slagnes Dale, og to av de spanske gjestene

Marte Moen, Thea Sofie Slagnes Dale, og to av de spanske gjestene

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I februar dro spanskelever ved Kongsberg videregående skole til Spania på utveksling. I slutten av mars var det spanjolenes tur til å komme hit.

DEL

Oppholdet, som strakte seg over en hel uke, var andre del av et frivillig utvekslingssamarbeid med en skole i Granada.

Elevene fikk utdelt hver sin spanske partner, som de skulle bo hos i Spania – og som siden skulle bo hos dem når de senere kom for å besøke Norge.

Les også: Vi drar til Spania!

 

Ganske avslappet

Med på utvekslingen var Ole-Torbjørn Thorgersen (17) og Thea Sofie Slagnes Dale (18). De hadde litt forskjellige forventninger angående bosituasjonen.

– Siden jeg har vært med på utveksling tidligere, var jeg egentlig ganske avslappet i utgangspunktet. Jeg gledet meg til å bli kjent med kulturen i Granada, sier Ole-Torbjørn.

Thea derimot, var ikke fullt så avslappet:

– Jeg gledet meg til å reise til Spania, men rett før jeg skulle møte vertsfamilien ble jeg så stresset at jeg begynte å blø neseblod, forteller hun.  

Innholdsrikt

De forteller at å ha besøk kunne være litt slitsomt til tider, men at de viste de spanske gjestene mye i løpet av oppholdet deres i Norge.

– Partneren min fikk se slottet, og smake typisk norsk mat. Hun var også med på aking, langrenn, og grilling av bål i skogen. Det syns hun var kjempemorsomt, for det hadde hun bare sett på film, ler Thea.

Ole-Torbjørn forteller at hans partner fikk lære mye om norske skikker, normer, og tradisjoner – og om Norges arbeidskultur. Han lærte også mye selv, gjennom oppholdet han selv hadde i Spania.

– Jeg lærte å lage empanadas, at kake til frokost er herlig, og spansk skinke er best!

De norske vertene stelte i stand tapasbord på avskjedsfesten før spanjolene skulle reise hjem igjen

De norske vertene stelte i stand tapasbord på avskjedsfesten før spanjolene skulle reise hjem igjen Foto:

Språk og kultur

Organiseringsansvarlig Arne Johan Isaksen, mener hensikten med utvekslingen er at elevene skal få prøve seg i språket de lærer på skolen, og oppleve den spanske kulturen på nært hold. Han legger til at et annet ønske er at flere skal få sansen for språket og velge fordypning i tredjeklasse.

– Så langt ser det ut til å fungere. Det er mange flere enn tidligere som har valgt å gå videre med spansk nivå tre til tredjeklasse.

Gode tilbakemeldinger

Totalt sett virker mange fornøyde med opplegget, som innebar mange kulturelle aktiviteter. Dessverre følte noen at skolearbeidet kom litt i veien.

– Det var nok den største svakheten, at det var mye skole og prøver. Ellers har samspillet mellom gjester og verter fungert bra, og mange elever føler seg tryggere i språk, forteller Arne Johan.

Ifølge Ole-Torbjørn og Thea stemmer dette godt. De framhever både personlig vekst og utvikling i generelle fremmedspråklige ferdigheter.

– Jeg har blitt litt mer åpen, og flinkere til å ha en samtale på spansk, sier Thea.

Foto:

Vellykket

Det er altså ingen tvil om at utvekslingen har virket til sin hensikt. Både Thea og Ole-Torbjørn vil anbefale andre å delta på utveksling om de har muligheten til det.

– Du slipper jo unna skolen en liten stund, da, gliser Thea.

Arne Johan på sin side håper at tilbudet, som til nå kun har blitt gitt spanskelever i andreklasse, etter hvert kan utvides.

– Dette er noe som burde innføres i alle fremmedspråk på skolen. Jeg håper man vil fortsette med dette i framtiden, avslutter han.

Artikkeltags