Tsjekkerne Jindra Kraus, Michaela Honsová og Kamila Minaríková, tok i forrige uke turen ned på EnergiMølla, for en fin avslutning på sitt Norgesopphold.

Det er en fin kveld, selv om Kongsberg ikke nødvendigvis viser seg fra sin beste side, værmessig. Kvelden har startet med grilling, og etter en stund blir det god stemning på dansegulvet på Mølla. Det er tydelig at ungdommene har knyttet nye vennskap med de norske elevene, og i kveld er alle samlet for å markere slutten på en hyggelig uke. I tillegg er spanske ungdommer fra Granada på plass.

Varme klær i kofferten

Tsjekkerne har tidligere i uken besøkt blant annet Knutefjell, Sølvgruvene og Langedrag.
– Gruvene i Kongsberg er mye større enn de vi har hjemme i Tsjekkia. Vi ble veldig overrasket over at de var så dype, og temperaturen var ubehagelig lav. Lærerne advarte oss på forhånd om at vi måtte ta med mye varme klær, forteller Kamila.

Ungdommene sitter igjen med et inntrykk av at innbyggerne i Kongsberg er veldig opptatt av tradisjoner, og viser fram byen og da spesielt gruvene, med stolthet.

Første møte med tran og lapskaus

– Nordmenn virker som sunne og smarte folk, som i tillegg er opptatt av et bra kosthold, sier Jindra.
Han får rett, men oppdager snart at det sunne ikke alltid er velsmakende. Når vi drar fram en flaske tran er tsjekkerne litt skeptiske, men villige til å prøve en skje.
– Dette var ikke så godt. Vil nok si at lapskaus smakte mye bedre, sier Kamila og rynker på nesen av den uvante smaken.

Om man ser bort fra tranen, virker de besøkende ellers veldig fornøyde med oppholdet i byen.
– Kongsberg er en veldig stor kommune, med mye variert natur, sier Michaela entusiastisk.

Ungdommene er selv elever ved skolen Schula Humanitas i Litvínov, som legger stor vekt på naturopplevelser. De skryter likevel av det klare vannet i Kongsberg, og den rene luften. Spesielt imponert er de over Lågen.
– Det var koselig å mate endene med brød, forteller de.

God dag mann økseskaft

De norske elevene innrømmer at ikke alle tsjekkerne er like gode i engelsk. Kommunikasjonen mellom dem har likevel gått greit, med kroppsspråk som hjelpemiddel.

Tuva Flor Lien er en av dem som har åpnet dørene til sitt eget hjem, og har hatt tsjekkere boende hos seg hele uka. I løpet av disse dagene har begge parter blitt bedre kjent med hverandre.

– Google Translate har blitt flittig brukt, for å i det hele tatt klare å kommunisere, informerer Tuva. Spesielt oppsto det problemer da hun måtte forklare for de to tsjekkiske jentene at hunden hennes var for sterk til at de kunne gå tur med den.

– Enkelte ting er nesten umulig å forklare kun ved hjelp av kroppsspråk, forteller hun.
– Det var heller ingen av gjestene som dukket opp til frokost om morgenen, men vi kom oss av sted til slutt.

Kulturforskjeller

I tillegg har nordmennene vært på besøk i deres hjemland og lært noe av den tsjekkiske kulturen å kjenne. De har lagt merke til noen kulturforskjeller, men det meste var nokså likt.

Tsjekkerne derimot, reagerer blant annet på hvor mye lekser og lange skoledager de norske elevene har. I tillegg har de inntrykk av at biblioteket blir flittig brukt etter skoletid.
– Jeg sitter likevel igjen med inntrykk av at ungdommene i Kongsberg er aktive og sosiale, avslutter Jindra.