Tegner hverdagsøyeblikkene

Realistiske tegninger: Kristian Evju har laget en del selvportretter gjennom tiden. Tegning: Kristian Evju

Realistiske tegninger: Kristian Evju har laget en del selvportretter gjennom tiden. Tegning: Kristian Evju

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kristian Evju fra Lyngdal, tidligere formgivnings-elev, stiller i disse dager ut sine virkelighetsnære kunstverk.

DEL

Hvorfor startet du å tegne?
– Jeg har tegnet hele livet, jeg fikk gode tilbakemeldinger fra andre, så jeg fortsatte. Det har også mye med at pappa tegner, og er kunstner selv. Vi har ikke samme type kunstneriske uttrykk, men jeg vil si vi har samme strek.

Men når visste du at du ville blir kunstner?
– Selv om jeg gikk tegning, form og farge på videregående, så var det ikke kunstner jeg ville bli etter dette. Etter videregående studerte jeg psykologi på Blindern i Oslo. Jeg hadde helt gitt opp kunsten da, jeg syntes på en måte det var for egoistisk. Så kom en ny linje på Høgskolen i Oslo, Kunst og håndverk, og jeg fikk plutselig lyst til å gå der. Og kunster ble jeg!

Er man nødt til å starte tidlig for å utvikle seg som kunstner?
– Nei, du har alltid tid til å endre planer. Forskjellen på tegning som en hobby og en jobb, er at en samtidskunstner har et ansvar for å følge den epoken vi er i nå. Men også å være klar for endring.

Hva synes du om at Formgivningslinja i Kongsberg trues med nedleggelse?
– Hvis den blir flyttet til et sted nært et galleri, tror jeg det er mye bra ved det. De beste skolene er ofte de som er knyttet opp med et galleri. Da tar det ikke lang tid før man har en egen utstilling.

Bildene dine er så nær virkeligheten, nesten som fotografier. Hva ønsker du å formidle?
– Jeg ønsker at bildene mine skal være umiddelbart tilgjengelige for folk. Virkeligheten er ofte lettere å forholde seg til. Jeg vil at bilde skal være som en åpningsreplikk, du kan legge til fortsettelsen selv. Det er viktig for meg at jeg har oppnådd noe med bildet jeg har laget.

Kristian Evju holder utstilling på Gulden kunstverk i Steinberg fram til 19.9.
www.kristianevju.com

Artikkeltags