Velger anger framfor å bli svanger

Angrepillesalget ble doblet mellom 2002 og 2008, og øker stadig. For unge jenter har dette ført til at færre tar abort, men noen slurver kanskje mer med prevensjonen.

Angrepillesalget ble doblet mellom 2002 og 2008, og øker stadig. For unge jenter har dette ført til at færre tar abort, men noen slurver kanskje mer med prevensjonen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

At salget av angrepiller øker har både positive og negative konsekvenser. Men hvorfor trenger norske jenter nødprevensjon når de har gratis tilgang på både kondomer og p-piller?

DEL

– Vent litt. En, to, tre, fire. Jeg tror jeg har tatt en angrepille fire ganger, men jeg er ikke helt sikker.

Selv om det viser seg ikke å være representativt i gjengen med russejenter som har stilt opp til litt anonym synsing og diskusjon rundt det spennende temaet prevensjon, er det flere som har brukt nødprevensjonen som populært kalles “angrepille” mer enn én gang.

Del på Facebook

– Av og til tenker man seg ikke helt om. Det går kanskje litt fort i svingen, og da hjelper det ikke å hoppe av i svingen, innrømmer en av jentene.

Frykter å bli unge mødre

Det handler neppe om uvitenhet når norske jenter velger å ta en angrepille. Siden ungdomsskolen pepres vi med informasjon om all verdens prevensjonsmetoder, og de som ikke har fått med seg faren for kjønnssykdommer kan virkelig ikke ha fulgt med i timen. Hos helsesøster er det dessuten gratis tilgang på kondomer, og er du over 16 år kan du få p-piller gratis uten at foreldrene dine behøver å vite noen ting.

Jentene forklarer at noen ganger handler det å ta en angrepille rett og slett om å være på den sikre siden.

– Man bruker det ikke som prevensjon, men hvis man for eksempel har glemt å ta en p-pille for deretter å ha ubeskyttet sex, begynner man å se for seg seg selv som deltaker i TV-serien «Unge mødre». Det er for å være helt sikker, mener en.

Siden 2000 har angrepiller vært reseptfritt her til lands, og salget ble mellom 2002 og 2008 fordoblet. Dette har medvirket til at aborttallene har gått kraftig ned, noe som jo er en svært positiv konsekvens. Men det er selvfølgelig visse bivirkninger ved vidunderpillen.

Skal være trygg

Angrepillen inneholder en stor dose kjønnshormoner, og er en supersterk p-pille som hindrer egget i å utvikle seg videre ved en eventuell graviditet.

På Boots-apoteket i Kongsberg kan farmasøyt Anne Helgerud fortelle at pillen skal være trygg å ta, men at det kan oppstå komplikasjoner.

– Det finnes bivirkninger ved alt, du kan oppleve svimmelhet, hodepine og blødninger. Det kan også forekomme mer fatale utfall, som at fosteret allikevel fører fram, men blir skadet.

Angrepillen er dessuten mye mindre sikker enn vanlige p-piller, og forhindrer sannsynligvis 75–80 prosent av graviditetene.

Helgerud kan imidlertid berolige med at hvis pillen tas som den skal, og kun i svært sjeldne tilfeller, skal den være trygg.

På apoteket har de kun en type angrepille, NorLevo, til 179 kroner. Den må tas innen 72 timer etter samleie.

– Det er dyr prevensjon, men jeg antar at det er en del som har tilfeldige forhold, forteller Helgerud og skyter inn:

– Det er faktisk en del gutter som kjøper angrepiller. De blir vel utkommandert!

Fomlete med kondom

Kondom er den eneste prevensjonen som også beskytter mot kjønnssykdommer. Allikevel er det mange som ikke er spesielt glade i «regnfrakken».

– Det kan bli veldig mye styr, i alle fall hvis du må mase på gutten, sier en av russejentene.

– Gutter vil ikke bruke kondom, det er ikke akkurat noe turn-on. Hvor i en erotisk novelle kan du lese “han stoppet og fant fram en kondom”?

Noen ganger fører sløvhet med kondom eller rett og slett nervøsitet rundt det å etterlyse det, til at det å ta en angrepille dagen derpå kan virke som et fristende alternativ.

– Men det finnes gutter som tar ansvar også! Skyter en av jentene inn, mens en annen er helt uenig:

– Det har aldri jeg opplevd…

Oppfordringen er uansett klar fra et dusin russejenter:

– Ha med og bruk kondom, gutter! Det er sunt og bra!

Artikkeltags