Vil sette Lampeland på kartet

INITIATIVTAKER: Anders Ingebrigsten (18) er grunnleggeren av aksjonsgruppa «Vi som vil ha verdens største lampe til Lampeland!». Foto: katinka m. hustad

INITIATIVTAKER: Anders Ingebrigsten (18) er grunnleggeren av aksjonsgruppa «Vi som vil ha verdens største lampe til Lampeland!». Foto: katinka m. hustad

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Anders Ingebrigtsen (18) bruker Facebook for å få bygget verdens største lampe på hjemstedet Lampeland.

DEL

 


Veien er svingete, og skogen er tett på begge sider. En gård her og der, men hovedsakelig skog. Over elva går det en bru, og der ligger det. Etter tjue minutters kjøring fra Kongsberg sentrum, er vi endelig på Lampeland. Man kan kjenne seg igjen på de røde gatelyktene.


Lampeland er et tettsted i Flesberg kommune. Med sine litt over 400 innbyggere, en bensinstasjon og et lite hotell, er ikke stedet akkurat verdens navle.
For bare et par år siden kunne imidlertid turister og andre på gjennomreise fryde seg over en gedigen lampe foran hotellet. Men tiden gikk, lampa ble råtten, og hotellsjefen gikk til slutt så lei at lampa ble fjernet.

Stort engasjement på Facebook


En dag da Anders Ingebrigsten (18) satt og spiste frokost, kom plutselig ideen om å få verdens største lampe til Lampeland.

– Kvelden før hadde jeg sett bilder fra en tur jeg var på i USA. Der så jeg verdens største kors. Så det var nok slik jeg fikk ideen.

For moroskyld opprettet han gruppa «Vi som vil ha verdens største lampe på Lampeland!» på Facebook. Gruppa har snart nådd 1000 medlemmer.
Noen av medlemmene har foreslått å samarbeide med det lokale e-verket om en energivennlig lampe, og en har til og med lastet opp sitt eget, detaljerte design.

– Jeg tenkte at om vi først skulle ha en ny lampe, hadde det vært kult om det var verdens største. Den største i verden i dag ligger visstnok i Canada. Den er 12,8 meter. Jeg synes vår bør være 15 meter. Det er et fint tall.

På spørsmål om han har blitt litt lokalkjendis, svarer han sindig.

– Lampa skal bli kjendis, det er den som i fokus! Dette skal sette Lampeland på kartet.

Søkelys på lampesak

Saken har allerede vært omtalt i Laagendalsposten flere ganger, og 8. februar ble Anders intervjuet av Østlandssendingen på NRK P1.


– Facebook er en enkel kommunikasjonskanal og man kan nå fram til langt flere enn før på kortere tid. Men selvsagt må saken vekke oppmerksomhet, den kan ikke være helt bak mål.

Såkalte aksjonsgrupper på Facebook har blitt veldig populært. Det er ikke bare lamper som frontes. For en stund tilbake ble Coca-Cola Company nødt til å gi etter for presset fra en gruppe som krevde «Urge» på 1,5 literflasker. Anders håper det skal gå like bra med gruppa hans.

Får støtte ovenifra


Anders og hans tilhengere får støtte fra en av toppene i Flesberg kommune, varaordfører Pia Øberg.


– Jeg synes det er kjempeflott når ungdommen tar sånne initiativ. Anders virker som en typisk pådriver som vil få til ting. Akkurat sånn ungdom som vi trenger her i Flesberg, og som det finnes mange av.

Som varaordfører kan hun verken love det ene eller det andre, men stiller seg svært positiv til planen om en 15 meter høy lampe.

– Flesberg kunne trenge en slik turistattraksjon. Jeg tror det er gjennomførbart. Det er bare å finne noen næringsaktører. Ungdommen kan fronte det og få næringslivet med seg, for de vil også dra fordel av at Lampeland settes på kartet.


Veien videre


Anders har snart gjort sitt. Gruppa har vokst seg stor, saken har fått mediedekning. Det er grenser for hva en attenåring kan gjøre utover det.
 I den hjemmekoselige vestibylen på Lampeland Hotell, hvor han også jobber, peker han ut av vinduet på plassen han mener ville egne seg for «kjempelampa».

– Nå vil jeg gi stafettpinnen videre til noen som er litt flinkere enn meg. Du kan si at jeg har tent bålet, men at noen andre får kaste mer ved på det.
Han kommer med en oppfordring til det lokale næringslivet:

– Jeg vil oppfordre bedriftene i bygda til å ta affære nå. E-verket, Moelven, Norsk Fjellhus. Her er det mange flinke folk som burde kunne få til noe.
Tror du det er gjennomførbart?
– Folk sier jo det. Og det er jo ingenting som er umulig!

Artikkeltags